Kaj je zdrava hrana?

6. 10. 2017

Zdrava, zdrava, zdrava hrana - katera je torej res najboljša izbira za vse nas, da ne bomo prepogosto bolni in bomo polni energije? Sploh vi, dragi otroci, potrebujete izjemno kakovostno hrano, saj še rastete, razvijajo se vam vsi organi, kosti, možgani in tako naprej. 

Vsa zelenjava in sadje sta zdrava. A pozor: če le ni dodanih različnih umetnih omak, sladkorja in drugih nezdravih sestavin. Vsa zelenjava in sadje sta zdrava. A pozor: če le ni dodanih različnih umetnih omak, sladkorja in drugih nezdravih sestavin.

Tudi meso, ribe, morski sadeži so zelo hranljivi za človeško telo. A spet pozor: ne dodajati preveč soli in nezdravih začimb, omak. Najboljše so naravne začimbe, ki jih vaši starši drobno nasekljajo. Tudi meso, ribe, morski sadeži so zelo hranljivi za človeško telo. A spet pozor: ne dodajati preveč soli in nezdravih začimb, omak. Najboljše so naravne začimbe, ki jih vaši starši drobno nasekljajo.

Čim manj ima neka hrana dodatkov in predelav, dejansko bolj zdrava je. Seveda je pomembno tudi, da raste v zdravem okolju, se pravi, da zrak ni onesnažen in da že med rastjo ni preveč kemikalij (škropljenja s pesticidi in podobno). 

Riž, polenta, kuhan krompirček (veliko bolje kot ocvrt), pa polnozrnate testenine z zdravimi sestavinami. To je vse zelo zdrava in hranljiva hrana. Prav tako gobe in vsa žita ter žitarice (npr. leča, proso, rž, ajda ...). Riž, polenta, kuhan krompirček (veliko bolje kot ocvrt), pa polnozrnate testenine z zdravimi sestavinami. To je vse zelo zdrava in hranljiva hrana. Prav tako gobe in vsa žita ter žitarice (npr. leča, proso, rž, ajda ...).

Sicer pa je najbolje, da jeste raznoliko, pestro hrano, vseh barv in okusov. Če želite biti zdravi, je osnova vedno najbolj preprosta enostavna hrana, kdaj pa kdaj se seveda lahko posladkate. A slaščice polne sladkorja in umetnih barvil res naj ne bodo preveč pogosto na vašem jedilniku. Tako boste imeli ogromno energije, razvijali se boste lepo in tudi manj boste zboleli za kakšnimi prehladi in podobno. 

Vsaka hrana ne glede na obliko (tudi pica in sladice) je zdrava, če vsebuje zdrave in neumetne sestavine. Če date na testenine zelenjavo in meso ter zdrav sir, bo to zdrav obrok. Če pa date na testenine kupljeno omako, polno umetnih barvil, e-jev in konzervansov, pa takšne testenine ne bodo zdrave. Vsaka hrana ne glede na obliko (tudi pica in sladice) je zdrava, če vsebuje zdrave in neumetne sestavine. Če date na testenine zelenjavo in meso ter zdrav sir, bo to zdrav obrok. Če pa date na testenine kupljeno omako, polno umetnih barvil, e-jev in konzervansov, pa takšne testenine ne bodo zdrave.

Zdravi sendvički. Zdravi sendvički.

In še primer hrane, ki ni zdrava:

Slaščice, ki vsebujejo bel sladkor in žive barve, takšne, kot jih ne vidimo v naravi, so navadno tiste, ki so najmanj zdrave. Te žive barve (rožnata, svetlo modra, svetlo zelena ...) so umetne in torej ko naslednjič vidite slaščico, ki je zelo živih barv, se spomnite na to, da so to najbolj škodljive sladice.Slaščice, ki vsebujejo bel sladkor in žive barve, takšne, kot jih ne vidimo v naravi, so navadno tiste, ki so najmanj zdrave. Te žive barve (rožnata, svetlo modra, svetlo zelena ...) so umetne in torej ko naslednjič vidite slaščico, ki je zelo živih barv, se spomnite na to, da so to najbolj škodljive sladice.

Tanja Mojzer
Foto: Freedigitalphotos