Kaj je to? Močno, a toplo piha!

3. 10. 2017

Veter, ki sicer piha zelo močno, a hkrati prijetno toplo, zna biti posebno presenečenje. Ozračje dobesedno zagreje, kot bi z neba pihal topel fen. Poglejmo, za kakšen veter gre. 

Topel in hkrati vlažen veter se imenuje jugo ali široko. Piha predvsem na Jadranu, nekoliko pa tudi v notranjosti celine, kjer piha sicer bolj jugozahodnik. Načeloma ga spremlja oblačno vreme, pogosto tudi padavine. Močneje in pogosteje piha v južnem Jadranu, v severnem Jadranu pa navadno piha od marca do junija.

 Jugo lahko tako kot drugi vetrovi močno zapiha. Jugo lahko tako kot drugi vetrovi močno zapiha.

Preden zapiha jugo, je v zraku tišina in spremenljivi šibki vetrovi, meglica in mračen jugovzhoden del obzorja.

Pred nastankom temnega juga na nebu nastajajo oblaki, imenovani cirusi, ki se pomikajo proti zahodu ali severozahodu. So v obliki vodoravnih prog in jih je lahko prepoznati. Za njimi se začnejo pojavljati oblaki juga, ki prihajajo iz smeri juga ali jugozahoda. Ko se približuje jugo, zračni tlak pada. Večji kot je padec tlaka, hitrejši bo prehod juga.

Ljubitelji kajtanja in jadranja ter preostalih športov in dejavnosti, kjer je potrebna moč vetra, se juga načeloma razveselijo. Predvsem zato, ker piha toplo. Ljubitelji kajtanja in jadranja ter preostalih športov in dejavnosti, kjer je potrebna moč vetra, se juga načeloma razveselijo. Predvsem zato, ker piha toplo.

Kot rečeno, pa je našo državo bolj zajel jugozahodnik oziroma že kar zahodnik. Žal lahko močan veter s seboj prinese tudi neprijetnosti (npr. podiranje dreves), močan dež, pa tudi prestopanje rečnih strug. 

T. M.
Foto: BoBo, Žiga Živulovič jr./Bobo (1. fotografija)

SLONTASTIČEN POZOR!