Fotografije otrok na Facebooku - da ali ne?

18. 2. 2016

Družabna spletna omrežja so danes način komunikacije s prijatelji in znanci, ki je mnogim že način življenja. Statusi, fotografije se objavljajo večkrat dnevno ali vsaj tedensko. Kako pa je s fotografijami dojenčkov med kopanjem, otrok, ki jedo sladoled, prvi šolski dan in podobno? Starši, objavljate fotografije svojih otrok na Facebooku? Se zavedate, kaj to pomeni za vas in vašega otroka?

O tej tematiki smo se pogovarjali z Davidom Emmom, glavnim varnostnim raziskovalcem v skupini za globalne raziskave in analize (GReAT) pri Kaspersky Labu. Tematika je bila specifično vezana na osebne informacije in z otroki povezane vsebine, ki jih starši objavljajo na Facebooku.

Mnogi starši se zavedajo "tveganja" objav informacij in fotografij otrok na družabnih omrežjih. Mnogi pa tudi "ne komplicirajo" in objavljajo prenekatero podrobnost o otrocih in predvsem fotografije, ki prikazujejo, kako otrok preživlja dan. Mnogi starši se zavedajo "tveganja" objav informacij in fotografij otrok na družabnih omrežjih. Mnogi pa tudi "ne komplicirajo" in objavljajo prenekatero podrobnost o otrocih in predvsem fotografije, ki prikazujejo, kako otrok preživlja dan.

Kakšno je vaše stališče do tega, da starši objavljajo fotografije otrok na plaži, na igrišču, doma itd., tudi, ko gre za dojenčke ali otroke do približno petega leta starosti?

Pred digitalnimi fotografijami in družbenimi omrežji so starši posneli fotografije, jih razvili in vstavili v albume ter jih razkazovali članom družine in prijateljem. Z drugimi besedami, vseskozi so imeli nadzor nad vsebino. Digitalni svet je olajšal deljenje vseh vidikov našega življenja. Ampak to prinaša tudi potencialne nevarnosti. Medij, ki ga uporabljamo za deljenje vsebine na spletu, lahko nadzor nad vsebino podeli tretjim osebam (npr. Facebook ima pravico uporabe objavljene vsebine) in lahko do nje omogoča dostop neznancem. Starši morajo tako upoštevati ne le lastno varnost, ampak tudi varnost svojih otrok.

Kaj je dejansko najspornejše pri tem, da starši objavljajo fotografije otrok na Facebooku?

Menim, da so bolj kot specifične fotografije problematična potencialna tveganja, povezana z dostopom tretjih oseb do osebnih spominov, in morebitna zlonamerna uporaba informacij.

Nekateri starši in znane osebnosti pa se odločajo za »polovično metodo« objave svojih otrok, denimo nikoli ne objavijo fotografije obraza otroka, ampak samo posnetek otroka s strani ali hrbtnega dela. Je to bolj sprejemljivo, spoštljivo in »varno«?

Manj informacij ko delimo, manjše je tveganje za zlorabo osebno določljivih podatkov. Nekateri temu namenjajo malo ali nič pozornosti ter svoje fotografije kljub temu objavljajo. Drugi imajo pristop, ki ste ga opisali. Spet tretji na spletu ne objavijo ničesar določljivega. Ključno za ljudi je, da se odločijo na podlagi dejstev. Moje zlato pravilo v tem primeru je: če ne bi bili zadovoljni, da vsebino vidite na naslovnici nacionalnega časopisa, je ne objavite na spletu.

Fotografije otrok z družinskih izletov so stalnica na profilih Facebooka. Ampak, ali se zavedate, da s tem dejansko posegate v zasebnost otroka? Fotografije otrok z družinskih izletov so stalnica na profilih Facebooka. Ampak, ali se zavedate, da s tem dejansko posegate v zasebnost otroka?

Kaj pa pisanje staršev o otrocih – razni statusi, ki razkrivajo, kaj otrok počne, kakšne težave ima in podobno? Spada to po vašem mnenju na Facebook?

Pomembno je razumeti, na kakšen način so lahko podatki zlorabljeni. Osebno bi se izognil objavi kakršnih koli specifičnih informacij o svojih otrocih.

Tanja Mojzer
Foto: Borut Živulović/BoBo, Srdjan Živulović/BoBo