Otroci in družbena omrežja: da, a nadzorovano!

12. 1. 2016

Otroci v današnji dobi digitalnih medijev slej ko prej želijo svoj profil na kakšnem izmed družbenih omrežij. Kdaj bi to naj bilo in predvsem, kako kot starši to dovoliti, a hkrati tudi zaščititi otroka pred pastmi, ki jih "klepetanje s prijatelji" prinaša. 

Uporaba tabličnih računalnikov, pametnih telefonov, prenosnih računalnikov in drugih sodobnih digitalnih naprav je današnjim otrokom dobesedno položena v zibelko. Popolno ignoriranje teh naprav ali pa predolgo "čakanje na ustrezna leta" zna biti za današnje otroke prej negativno kot pozitivno, saj je dejstvo, da živimo v digitalni dobi in da je internet z nami 24 ur na dan. Konec koncev si otroci z brskanjem po internetu tudi širijo obzorje, se izobražujejo, so obveščeni o novostih in se o vsem tem pogovarjajo s svojimi vrstniki, prijatelji, sošolci. 

Pri kateri starosti je sprejemljivo, da ima otrok svoj profil na družbenih omrežjih (npr. Facebook, Instagram …)?

Kot razumem, Facebook zahteva, da je uporabnik pri ustvarjanju računa star najmanj 13 let, čeprav je Mark Zuckerberg nekoč že omenil, da bi želel odstranitev te omejitve. V vsakem primeru, otrok nič ne more zaustaviti pri ustvarjanju računa in navedbi napačne starosti. Po mojem mnenju je pomembno, da otroci razumejo zasebnost in varnostna tveganja, preden začnejo uporabljati Facebook. In ne glede na to, pri kateri starosti ustvarijo račun, je odgovornost staršev, da svoje otroke poučijo o potencialnih nevarnostih.

Kakšna naj bi bila okvirna zdrava mera otrokovega udejstvovanja oz. obiskovanja družbenih omrežij (koliko časa na dan)?
To se razlikuje glede na starost in zrelost otroka ter je hkrati odločitev, ki jo starši sprejmejo za otroke. Prav zato je pomembna fleksibilnost programske opreme za starševski nadzor, da ta omogoča različne ravni zaščite za različne otroke, na primer možnost različnih profilov na računalniku.

Kaspersky Safe Kids je aplikacija, ki staršem nudi pregled nad otrokovimi dejavnostmi na spletu (koliko časa obiskuje določeno spletno stran itd.), natančne vsebine pa ne. Menite, da je to korak v pravo smer, da otrok kljub vsemu ima določeno mero zasebnosti, hkrati pa je spremljan in nadziran od staršev?
Aplikacija staršem prav tako omogoča nastavitev filtrov za zaščito otrok pred neprimerno vsebino. Mislim, da otroci morajo imeti zasebnost, čeprav je jasno, da bo ta nujno omejena, da bi starši lahko zagotovili njihovo varnost. Ravno zato je tako pomembno za starše, da so vključeni v spletne dejavnosti svojih otrok vse od njihove rane mladosti in jih pri tem usmerjajo na vsaki stopnji razvoja o potencialnih tveganjih, vključno s tveganji za njihovo zasebnost.

Kako naj starši odreagirajo, ko vidijo, da je otrok prekoračil pravila in da želi veliko časa preživeti na spletu? Kaj pa, če dejansko otrok gleda poučne strani - mu je kljub temu treba omejiti čas?
To je stvar odločitve vsakega starša za svojega otroka. Veliko staršev je naklonjenih omejevanju časa na spletu, saj menijo, da je pomembno za zagotavljanje ravnotežja med njihovimi dejavnostmi na spletu in v realnem življenju. Tako torej ni le dilema, kaj počnejo na spletu. Opcija fleksibilnega nadzora staršem omogoča, da to odločitev sprejmejo za vsakega otroka posebej.

Kaj pa, če otrok klepeta v spletnih klepetalnicah z neznanci? Kako mu razložiti, kje so pasti v komunikaciji, ki jih mora upoštevati in katere podatke lahko razkrije?
Vzporednico bi potegnil z realnim svetom. Otrokom govorimo, naj ne govorijo z neznanci, saj svet zajema zlonamerne in dobronamerne ljudi. Pojasniti moramo, da na spletu velja enako. In ker na spletu nekoga ne moremo videti, zlonamernežem to omogoča še lažje pretvarjanje, da imajo dobre namene. Zato moramo biti previdni, kaj govorimo, delimo itd.

Brskanje po spletu in udejstvovanje na družbenih omrežjih je v današnji digitalni dobi za otroke nekaj povsem običajnega. A meje, koliko časa in kaj klikati, morajo obstajati!Brskanje po spletu in udejstvovanje na družbenih omrežjih je v današnji digitalni dobi za otroke nekaj povsem običajnega. A meje, koliko časa in kaj klikati, morajo obstajati!

Kaj pa prenosni telefon oz. pametni telefon? Pri kateri starosti se priporoča, da bi ga otrok lahko prejel in uporabljal?
Znova menim, da je ta odločitev v domeni staršev in je odvisna od starosti in zrelosti otroka. Premisliti je treba še o drugih vidikih: če ima otrok telefon (in kmalu bodo vsi telefoni pametni telefoni), lahko starše pozove, ko se znajde v težavah ali se lažje in hitreje s starši dogovori o sprotnih stvareh.

Tanja Mojzer

Foto: Borut Živulovič /BoBo in Srdjan Živulovič/Bobo