Ocene so slabe! Kaj pa zdaj?

8. 1. 2016

Kaj storiti, če so šolske ocene slabe? Kako se prijazno pogovoriti z otrokom in kako mu pomagati pri motivaciji za učenje? 

Šolsko leto, ki se začne septembra, je že v svojih tirnicah, prva šolska konferenca se končuje; in zato je treba pogledati ocene pri posameznih predmetih in na splošno. 

Če so ocene visoke, so seveda zadovoljni otroci, starši in tudi učitelji. A kaj storiti, če ni tako? Kakšno metodo ubrati takrat? 
Pogovor na to temo, o slabih učnih navadah in kako naj se starši odzovejo v tem primeru, je potekala v Oddaji Dobro jutro. Odgovore in nasvete je pred televizijskimi zasloni dajala Manja Kristanc, univerzitetna diplomirana pedagoginja in andragoginja.

Dobro je, če starši vplivajo na otroka tako, da imajo otroci delovne navade. Ljudje smo bitja navad. Starši lahko pomagajo tudi tako, da otrokom nekaj predstavijo, lahko tudi npr. grafično. Narišejo krogec - 24 ur in vanj vnesejo ure - toliko porabiš za spanje, toliko za šolo in pot do nje ter nazaj, nekaj časa za trening, nekaj za učenje in domače naloge. Ostane pa še veliko za prosti čas. Ko otrok vidi to pogačo, si lažje predstavlja in vidi, da ni vse samo učenje.

Manja Kristanc, univerzitetna diplomirana pedagoginja in andragoginja.

Pogovoriti se, in to v mirnem tonu, ne v razburjenju, ker takrat ne pridemo do nobenih pametnih rešitev. Pogovoriti se, kako je do tega prišlo. Zelo je tudi dobrodošlo sodelovanje med učitelji, šolo in starši. Treba je sproti spremljati ocene in otroka, da ni prevelikih odstopanj in presenečenj. To omogočajo že različne aplikacije. 

Manja Kristanc, univerzitetna diplomirana pedagoginja in andragoginja.

Vzgoja sta ljubezen in disciplina. Disciplina pomeni vzgojo, poučevanje. Zelo pomembno je, da tudi otrok ve, da je sam prispeval k nekemu rezultatu. 

Manja Kristanc

T. M.
Foto in video: T. M. in RTV