Pustite otroku, da ni "briljanten"

11. 12. 2015

Vsi starši na svetu si želijo, da njihov otrok uspe, da je najboljši, najlepši, odličen v vsem. Ampak - dovoliti mu, da kdaj "pade", se spotakne in da pri čem ne uspe, je prav tako pomemben del vzgoje.

Če namreč ne znate sprejeti svojega otroka tudi takšnega, da kdaj ne uspe, se lahko preoblikuje in postane kakor koli težaven. Tega, da kdaj ne uspe, se torej ni treba sramovati! Konec koncev je nerealno, da je dober v vsem. Po drugi strani pa so otroci, ki ne morejo in ne znajo prenašati neuspeha, dovzetni za tesnobo, kar lahko vodi do večjih težav; tudi v neizogiben dokončni propad.

Na žalost se dogaja, da so otroci, ki so danes prejeli toliko pomoči od svojih staršev, pa naj bo to s šolskimi projekti ali z drugimi življenjskimi opravili, postali zmedeni že pri manjših spodrsljajih. Pomembno je, da se spomnite, da je resnična samozavest tista, ki ustvari občutek, da si dober v nečem, še posebej, če je to zahtevalo veliko truda.  Ščit pred tem procesom lahko v otroku ustvari krhek občutek lastne vrednosti.

To je tudi razlog, zakaj morate biti pri poučevanju svojih otrok prožni in da so tudi napake pomembne. Sposobnost, da si opomore od neuspeha, je namreč eden od ključev do srečnega življenja.

To, da ste kot starši prožni, ne pomeni nujno gledati ponesrečenemu uspehu v obraz ali ga gledati z očmi neuspeha. Namesto tega je pomembna sposobnost, da se otrok pobere in najde nove priložnosti.  To ni prirojena lastnost; je kombinacija vedenja, misli in dejanja, ki se ga lahko nauči in razvije.

Morda je še najpomembnejša stvar, da naredite korak nazaj in pustite, da se vaš otrok spotakne. Vsi si želimo, da bi zaščitili svoje otroke, vendar je pomembno, da se jim omogoči, da kdaj tudi ne uspejo, namesto da padejo v kakšno težavo. Neuspeh uči otroke spretnosti, ki jih potrebujejo. Neuspehi so kot elastičnost - biti uspešen odrasli.

T. M. delno povzeto po PBS
Foto. T. M.