Tudi vi kdaj otroku navijete ušesa?

2. 11. 2015

Vam kdaj popustijo živci? Vas otrok ne uboga? Ste nemočni zraven otroka? Vas otrok ne sliši? Občasno navijete ušesa? Ali je telesna kazen izraz nemoči, obupa? Je telesna kazen lahko tudi vzgojna? 

V sodobnem času se zdi nesprejemljivo, da dvignemo roko nad otroka, in to v katerikoli obliki. Če je bilo še pred pol stoletja telesno kaznovanje stalnica, danes ni več tako. Pravzaprav se družba zgraža, če poveste, da kdaj pa kdaj otroka udarite po riti, četudi je ta mala ritka zavarovana z nepremočljivno plenico. Kaj šele, da bi rekli, da otroku občasno primažete klofuto. Četudi jo, o tem raje ne govorite, ker družbeno ni prav, ni sprejemljivo. Pa vendar ostaja vprašanje, ali je kdaj prav, da otroku navijemo ušesa?

Vprašanja za dialoško raziskovanje:
Ali je prav, da je oče preložil opravek na sina? Zakaj?
Zakaj sin Val ni kupil smetane? Je bilo opravičilo zadostno?
Zakaj se je Val zlagal? Bi bila kazen manjša, če bi povedal po resnici?
Ali je oče ravnal prav, ko je kaznoval sina? Kako bi vi ravnali?
Ali je grožnja po fizični kazni upravičena? Zakaj?
Ali je mama Dana nasprotovala moževim besedam? Je bil njen odziv pravi? Kako bi vi ravnali?
Zakaj starša nista usklajena v metodi discipliniranja? Kako neusklajenost vpliva na otroka?

Vzgajati otroke ni lahko, posebej je vzgoja izziv v času, v katerem živimo, ki je poln pritiskov, časovnih omejitev, stresa in vse več vzgojnih navodil, ki bolj kot usmerjajo, razdvajajo. V naglici življenja, nasičenih urnikih, mnogoterih obveznosti in na drugi strani neposlušnosti in trmi otroka živci lahko hitro popustijo,  četudi so starši na poziciji, da nikdar ne bodo udarili otroka. Kaj tedaj? Se opravičiti otroku? Se opravičiti sebi, si odpustiti? Ali opravičiti dejanje? O tem spregovoriti? Če, s kom?

Kot večina stvari v življenju je tudi vzgoja proces. Skoraj gotovo starši otroka ne udarijo kar tako iz ljubega miru. Načeloma gre za kontekst situacije, kjer je otrok neposlušen. S to neposlušnostjo se starši soočajo dlje časa in jo skušajo premagati najprej z opozorili, nato z grožnjo po kazni, nato sledi kazen in šele nato, če še vedno ni spremembe, lahko izvede tudi blago telesno kazen, ki otroka disciplinira in jasno dokaže, kdo ima avtoriteto. Da starši zaidejo k blagi telesni kazni, lahko odraža njihovo nemoč, lahko pa tudi zavedno odločitev, da bo avtoriteto vzpostavil telesno, ne le skozi besedo. In vprašanje je, ali je prav, da družina gradi na avtoriteti oz. ali nam je otrok lahko enak, tudi v odločanju in vzgoji? Če gradimo družino na avtoriteti, ali je le-ta mogoča brez telesne kazni?Kaja Kosec, mag., mag. in Anja Čala, univ. dipl. teol. iz Zavoda Za dialog.Kaja Kosec, mag., mag. in Anja Čala, univ. dipl. teol. iz Zavoda Za dialog.

Kaja Kosec, mag., mag., razvija vzgojno-izobraževalno metodo dialog in vodi izobraževalne delavnice, kjer poučuje dialoške tehnike in dobre dialoške prakse. Anja Čala, univ. dipl. teol., raziskuje vloge vrednot, moralnih orientacij v vzgojnem procesu in jih skozi dialoško prakso približuje otrokom.

K. K. in A. Č., Zavod Za dialog
Foto: www.freedigitalphotos.net