BANSI NA OBISKU: Jesen!

20. 10. 2015

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za jesenski čas? Na kostanjev piknik? Morda na pečenje koruze? Ali trgatev? O vsem tem in še o drugih značilnostih jesenskega letnega časa so poslušali otroci v enem od vrtcev v Domžalah. 

Otrokom je razložil, da se jesen prične 23 dni po prvem šolskem dnevu, torej 23. septembra. Na ta dan sta noč in dan enako dolga, čemur pravimo jesensko enakonočje. 

Sicer pa je jesen letni čas, ko se narava pripravlja na počitek, zato ji morajo ljudje in tudi živali pomagati. Vso sadje in zelenjava, ki ni uspelo dozoreti poleti ali pa namenoma ne dozori takrat, je jeseni pripravljeno, da se potrga in spravi za ozimnico. 

Bansi je otrokom povedal tudi, da si živali prav tako pripravljajo hrano za zimo. Skrijejo jo v različna skrivališča, nekatere živali pa se pripravljajo tudi na zimski počitek in spanje.

Vse to in še mnogo drugih značilnosti o jeseni slišite v videoposnetku, v katerem je posnetek Bansijevega nastopa. 

Ko je Bansi zaključil svoje "jesensko pripovedovanje", pa so otroci skupaj z vzgojiteljicami iz jabolk stiskali jabolčni sok. 

Se vidimo ob pričetku zime! Do takrat pa se ne pozabite imeti slontastično!

Bansi

Bansi: "Ste vedeli, da jeseni listje pade z dreves?"Bansi: "Ste vedeli, da jeseni listje pade z dreves?"

Jesen je tudi čas, ko pričnemo z ogrevanjem naših notranjih prostorov, saj se zunanje temperature znižajo. Jesen je tudi čas, ko pričnemo z ogrevanjem naših notranjih prostorov, saj se zunanje temperature znižajo.

Fotografiranje z eno od skupin. Juhuhu! Fotografiranje z eno od skupin. Juhuhu!

Božanje Bansija po trebuščku. Božanje Bansija po trebuščku.

In še druga skupina otrok. In še druga skupina otrok.

Pa tretja skupina! Pa tretja skupina!

Jabolka so olupljena in narezana na rezine. Jabolka so olupljena in narezana na rezine.

Še malo in iz teh jabolk bo nastal jabolčni sok. Še malo in iz teh jabolk bo nastal jabolčni sok.

Tolikooooo jabolk! Tolikooooo jabolk!

"Med rezanjem smo si nadeli predpasnike!""Med rezanjem smo si nadeli predpasnike!"

Sokovnik je že tukaj! Sokovnik je že tukaj!

Jabolka položimo v poseben prostor v sokovniku in stisnemo ter malce počakamo in že priteče jabolčni sok. Jabolka položimo v poseben prostor v sokovniku in stisnemo ter malce počakamo in že priteče jabolčni sok.

Jabolčni sok je sicer tudi primeren za ozimnico, a ga moramo pripraviti po posebnem postopku. Ni dovolj le stisniti jabolka. Eden od teh postopkov je pasterizacija (toplotna obdelava, torej kuhanje). A tega v vrtcu otroci niso počeli. Jabolčni sok je sicer tudi primeren za ozimnico, a ga moramo pripraviti po posebnem postopku. Ni dovolj le stisniti jabolka. Eden od teh postopkov je pasterizacija (toplotna obdelava, torej kuhanje). A tega v vrtcu otroci niso počeli.

Pogled, ki ga je imel Bansi med nastopom. Skupina poslušnih domžalskih otrok. Pogled, ki ga je imel Bansi med nastopom. Skupina poslušnih domžalskih otrok.

"Ja, poznamo sadež kaki. Je oranžne barve!" in Bansi: "Ja, res je, tako kot moja majica!""Ja, poznamo sadež kaki. Je oranžne barve!" in Bansi: "Ja, res je, tako kot moja majica!"

Jeseni dozori tudi grozdje, zato je to čas trgatve. Jeseni dozori tudi grozdje, zato je to čas trgatve.

Jeseni pa tudi moramo pospraviti predmete iz teras in balkonov, zato da jih ne zebe in pokonča mraz. Gre seveda za tiste predmete, ki so občutljivi na nizke temperature. Jeseni pa tudi moramo pospraviti predmete iz teras in balkonov, zato da jih ne zebe in pokonča mraz. Gre seveda za tiste predmete, ki so občutljivi na nizke temperature.

Bansi: "Ko bo na vrata potrkala zima, pa se ponovno vidimo! Že komaj čakam!"Bansi: "Ko bo na vrata potrkala zima, pa se ponovno vidimo! Že komaj čakam!"

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer
Video in montaža: Maja Ikanović