Kdaj je čas za prvi prenosni telefon?

29. 9. 2015

Vabljeni k branju rezultatov na temo, kdaj slovenski starši zaupajo v uporabo svojim otrokom prenosni telefon.

Izsledki raziskave o uporabi mobilne telefonije med otroki in mladostniki razkrivajo, da ima v Sloveniji prenosni telefon že 64 odstotkov otrok, starih od 6 do 12 let, 46 odstotkov pa jih že uporablja pametni telefon. Slovenski starši svojim otrokom najpogosteje zaupajo telefon pri desetem letu starosti.

Našim najmlajšim sta bila digitalna tehnologija in s tem tudi mobilni svet tako rekoč položena v zibelko. Staršem in strokovnjakom se poraja pomembno vprašanje – pri kateri starosti lahko otroku že zaupamo lastni prenosni telefon in verjamemo, da ga bo tudi odgovorno uporabljal? Z namenom boljšega razumevanja omenjenega področja in vpogleda v navade slovenskih staršev je Spar Slovenija ob predstavitvi nove storitve opravil raziskavo o uporabi mobilne tehnologije.

Kaj otroci počnejo na svojih prenosnih telefonih?
Raziskava je razkrila, da največ mlajših otrok telefone uporablja za klicanje (90 odstotkov) in pošiljanje SMS-sporočil (68 odstotkov), MMS-e pa jih pošilja manj, le 12 odstotkov. Skoraj polovica (49 odstotkov) jih že uporablja brezžični Wi-Fi-internet, medtem ko jih internet s plačljivimi mobilnimi podatki uporablja samo 9 odstotkov. Čas na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, od nekajkrat na teden do nekajkrat na dan preživlja 16 odstotkov mlajših otrok. Mladostniki svoj način uporabe v veliki meri prilagodijo pametnemu prenosnemu telefonu. 79 odstotkov mladostnikov ga uporablja za klice in SMS-sporočila, kar 82 odstotkov jih na svojem prenosnem telefonu uporablja Wi-Fi, 62 odstotkov pa prek njega dostopa do družbenih omrežij. Kar 91 odstotkov mladih uporabnikov družbenih omrežij te uporablja večkrat dnevno. Večji delež mladostnikov (37 odstotkov) kakor mlajših otrok mobilnik uporablja tudi za pošiljanje MMS-sporočil. S starostjo se poveča uporaba plačljivega prenosa mobilnih podatkov, ki ga uporablja 38 odstotkov od 13- do 18-letnikov. Starši mlajših otrok se najpogosteje odločijo za predplačniški paket.

Ko pride čas za prvi prenosni telefon, se starši soočajo z vprašanjem pametnega vključevanja otrok v tehnologijo, s katerim se bodo ti naučili varne uporabe, navsezadnje pa tudi odgovornega ravnanja z denarjem. Po mnenju staršev so za mlajše otroke najprimernejši predplačniški paketi – tako meni kar 77 odstotkov vprašanih, medtem ko je mnenje za starejše otroke precej razdeljeno, vendar še vedno nekoliko bolj v korist predplačniških paketov (58 odstotkov). Največ staršev mlajših otrok (60 odstotkov) ocenjuje znesek, ki ga namenijo za mobilno telefonijo svojih najmlajših, na do 5 evrov mesečno, medtem ko 31 odstotkov staršev nameni od 6 do 10 evrov. Pri mladostnikih se poraba poveča, največ – tretjina vseh – pa jih mesečno porabi od 10 do 15 evrov.

Pomen mobilnega interneta
Medtem ko mlajši otroci interneta prek mobilnega telefona v večji meri še ne uporabljajo, se delež otrok, za katere je dostop do interneta pomemben, s starostjo povečuje. Pri mlajših otrocih je ta delež 15 odstotkov, pri mladostnikih pa se podvoji na 30 odstotkov. Največ staršev se verjetno zgrozi ob misli, da bi najmlajši prek svojega mobilnika nenadzorovano raziskovali splet – tako zaradi njihove varnosti pa tudi zaradi stroškov, ki lahko s tem nastanejo. Predplačniški paketi omogočijo nadzor, kar je pomembna prednost, ko morajo izbirati pakete.

T. M.

Foto: BoBo in izsledki raziskave