Očetovstvo moškega obogati

15. 9. 2015

"Darilo očetovstva prihaja iz otroka, iz samega odnosa z njim," je prepričan dr. Tomaž Erzar, zakonski in družinski terapevt. Kot pravi dr. Erzar, se v odnosu z otrokom moški razvije ne le kot oče, ker mu te veščine pomagajo še na veliko drugih področjih, tudi v službi. Ampak samo takrat, ko želja po očetovstvu izhaja iz njega samega.

Od kod pride želja biti dober oče? 

Vse več moških si želi biti dober oče. In to, da si moški sam želi biti dober oče, je zelo pomembno. Moški mora sam ugotoviti, kako pomembno je, da ima pristen stik z otroki in da ga to tudi bogati. Zaradi sebe, ne zato, ker ga ženska vleče za uho ali ker je družba zaukazala, da bi moral imeti stik z otrokom.

Kako moškega očetovstvo obogati?

V stiku z otrokom se moški kot oseba dogradi. Očetovstvo ni odpoved hobijem, prostemu času, moškosti … Očetovstvo je v resnici zelo dobro za moškega! Moški, ki se ob svojem otroku ne bo razvijal, bo umrl kot senilen, dementen starček.

Zakaj?

Moški možgani se morajo, tako kot vsaki drugi, razvijati v odnosih. Ob skrbi za otroke se zgodi notranja rast, ki moškemu zelo pomaga napredovati kot oseba, kar se pa lahko kaže tudi na čisto drugih področjih. Recimo čustvena inteligenca, ki se je moški nauči ob svojem otroku, ga lahko naredi tudi uspešnejšega v službi. Čustvene inteligence se namreč ne naučiš za računalnikom, na pivu ali na golfu, ampak samo v stiku z drugimi ljudmi. Delo in dom sta ločeni področji v določenih pogledih, ampak v resnici nas osebnostna rast, ki se zgodi doma, okrepi tudi v službi. Ko moški dojame, kako zelo ga stik z otrokom bogati, potem ni več vprašanje, kdo bo otroka kam peljal, koliko časa se bo z njim igral, kdo bo otroka dal spat … 

Zakaj nekateri moški tega potenciala ne izkoristijo?

Očetje se v svoji vlogi praviloma prebudijo malo pozneje. Že sam porod pri očetu naredi veliko manj kot pri mami, ki se edinstveno poveže z otrokom že v tistem trenutku. Moški se kot oče prebudi malce kasneje, ko otroka pestuje, ga previja, se mu prvič nasmehne … In če bo imel veliko stika z otrokom, se bodo v njegovih možganih razvijali receptorji in ustvarjali nove povezave. Človeški možgani se razvijajo vse življenje, stik z otrokom pa nam omogoča, da jih ohranjamo v vrhunski kondiciji vse življenje.

Rekli ste, da mora oče iz sebe začutiti, da si želi imeti pristen stik z otrokom. Kako se to zgodi?

Bolj kot kakšno nalaganje nalog, zbujanje krivde ali prisile, da se naj druži z otrokom, je najmočnejši vir te želje sam stik z otrokom. Najbolj naraven vir tega je odziv otroka, ki se očetu nasmehne, ga pogreša in ki ga ta oče zna umiriti in pomiriti, ko je utrujen, joka, je tečen … S tem ko se vse to dogaja, v moškem raste občutek učinkovitosti, sposobnosti in vrednosti. Tudi če sami niso imeli takšnega očeta, kot so sami, si lahko rečejo: "Jaz pa zmorem!" Ta občutek lastne učinkovitosti ob otroku je zelo pomemben, ker potem moški ne potrebuje zunanjih potrditev, da mu mora nekdo govoriti, kako pomemben je za svojega otroka, ker on globoko v sebi ve, kako pomemben in dober oče je. 

ak

foto: T. E.