Hobiji ali konjički za boljši uspeh

11. 9. 2015

Hobiji ali konjički otrokom pomagajo napolniti baterije in ob tem še raziskati, kdo so in česa si želijo. Nedavne raziskave pa kažejo, da gre v šoli najbolje tistim, ki izbirajo bolj družabne hobije, v katerih se povežejo z drugimi. To pa so lahko tudi starši!

Dr. Kevin Eschleman je pri raziskovanju hobijev ugotovil, da tisti, ki se ukvarjajo z družabnimi in kreativnimi hobiji, tudi v šolskem in delovnem okolju dosegajo boljše rezultate. Pri najbolj spretnih ljudeh je ugotovil, da svoje hobije delijo s svojimi bližnjimi. Z njimi se o hobijih pogovarjajo, jih prosijo za pomoč ali pa skupaj poskusijo kaj novega. Prav podporo svoje družine pa uspešni ljudje ocenjujejo kot najpomembnejši dejavnik, zaradi katerega so vztrajali.

Isto pa velja tudi za obratno situacijo! Če na primer vaš otrok igra flavto, a tega ne mara, se skušajte v njegovi stiski z njim povezati. S pogovorom ugotovite, ali je smiselno vztrajati. Otroci, ki svojih konjičkov ne marajo, dosegajo nižje rezultate in imajo občutno nižjo samopodobo. Namesto da otroka silite k neki prazni vztrajnosti, mu pomagajte najti tisto, kar ga resnično veseli.

In kako lahko še dopolnite svoje konjičke?

Če se le da, imejte kakšen družinski hobi, v katerem uživate vsi člani. To so lahko na primer fotografiranje, peka, ustvarjanje, aranžerstvo, zbiranje znamk … Ključno pa je to, da družinski člani med seboj sodelujete in se pri tem tudi zabavate. Tako boste ob skupnem interesu krepili otrokove socialne veščine. Prav tako nevroznanstveniki ugotavljajo, da se otroci veliko lažje učijo takrat, ko so v odnosu. 

Odločite se za konjiček, ki vaše otroke resnično veseli. To pomeni, da ni toliko pomembno, kaj bi si vi želeli, da bi si želel vaš otrok, temveč da mu zares prisluhnete pri njegovi želji. Če pa imajo vaši otroci zelo nenavadne želje, jim lahko pomagate najti nekaj realno izvedljivega.

Pomagajte otrokom, da zablestijo. S pomočjo hobijev lahko vaši otroci raziskujejo in urijo tiste sposobnosti, ki jih delajo edinstvene. Če se jim boste npr. spodbudno pomagali naučiti neko pesem ali pa usvojiti kakšno likovno tehniko, boste otroku v skupnem odnosu pomagali raziskovati, kdo je in kaj ga veseli. In to je tisto, kar največ šteje.

ak

foto: www.freedigitalphotos.net