O prvem človeku

29. 1. 2014

Kako je bilo ime prvemu človeku, ki se je rodil, bi rada izvedela Una. Zanimivo, zanimivo! Kdo pa je sploh bil prvi človek?

... O tem, kdo je bil prvi človek, so razmišljali že pred več tisoč leti. Tako so nastali prvi miti o razvoju človeštva. Ljudje so se, tako kot druge vrste, razvijali skozi zelo zelo dolga obdobja, tisočletja.

Današnjemu človeku rečemo "homo sapiens sapiens", kar pomeni "misleči človek ali umni človek". Pred njim pa so obstajale še druge, predhodne vrste človeka ali človečnjaki - ti se zaradi razvoja vrste niso obdržali.

Človečnjaki iz vrste "homo erectus" so bili prvi, ki so hodil pokonci. Tisti iz vrste "homo habilis", pa so znali uporabljati orodje iz kamna. Z vsako pridobljeno veščino in z vsako prilagoditvijo na okolje, pa so človečnjaki počasi napredovali in se spreminjali.

V resnici ne vemo, kdo je bil prvi človek, niti kako mu je bilo ime.

Znanstveniki so dolgo sklepali, da se je človek razvil iz opice. Pa se ni, vsaj ne iz takšne opice, ki bi danes še živela. Da je razvoj človeka zelo zanimiv proces, dokazuje tudi dejstvo, da se je v zadnjem stoletju povprečna višina človeka povečala za deset centimetrov.

Una, pridno poslušaj v šoli pri biologiji in zgodovini, kjer lahko učitelju ali pa učiteljici zastaviš še kakšno vprašanje o razvoju človeka.

V naslednjih dneh pa bom odgovoril še na tvoje drugo vprašanje - katera država je najbolj vodnata.


Piši mi še kaj,
Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vse do 14.11. si boste lahko vsak četrtek ob 16.10 na TV Slovenija 1 ogledali pravljice, ki jih interpretirajo znani slovenski igralci in igralke, družbo jim bo pa delal bober Bor.