Oznake na živilih

7. 6. 2015

Ko v trgovini kupujemo hrano, je treba vedeti, kaj določene oznake pomenijo. Poglejmo malce natančneje vsebino nekaterih.

Tako z igračami, hrano kot obleko bi bilo treba ravnati bolj preudarno. Hrana je ena od naših osnovnih potreb in zato je zelo pomembno, kakšen odnos imamo do nje. Otroci se od staršev lahko postopoma naučijo, katera živala zdržijo dlje časa v hladilniku in katera je treba pojesti prej. 

Na tovrstne oznake pa je dobro paziti tudi že v trgovini, ko izdelke kupujemo. 

Dandanašji, ko se življenje tako hitro odvija, se vsak dan vse prevečkrat znajdemo v okoliščinah, ko moramo stvari postoriti na hitro, ko nimamo časa načrtovati oziroma preverjati vsakega podatka posebej. Tudi pri nakupovanju in shranjevanju živil, čeprav je ravno tu še kako pomembno, da znamo prebrati nalepke, da razumemo vse, kar piše na njih in da ravno zaradi tega tudi znamo pravilno izbirati. Proizvajalci in trgovci so vse bolj iznajdljivi, vse prevečkrat nam kar na lepe oči ali pa pod vplivom dobre reklame nekako vsilijo stvari, ki jih morda sploh nismo nameravali kupiti. Če so to živila, bo marsikaj romalo v koš za smeti. Žal mnogokrat tudi zaradi naše nevednosti oziroma nepravilnega razumevanja oznak na nalepkah, še posebej če gre za rok trajanja.

Da bi se izognili tudi takemu nesmiselnemu metanju še vedno užitne hrane proč, je dobro poznati različne navedbe proizvajalcev glede rokov trajanja na živilih.

Če znamo hrano pravilno skladiščiti in upoštevati navodila na deklaracijah, je bomo zavrgli manj. Če znamo hrano pravilno skladiščiti in upoštevati navodila na deklaracijah, je bomo zavrgli manj.

Opozorila

Če je hrana plesniva ali ima nenavaden vonj, jo v vsakem primeru vrzite proč, ne glede na naveden rok trajanja. Živilo, ki mu rok uporabe še ni potekel, ima pa nenavaden vonj, spremenjeno barvo ali je kako drugače spremenjeno, lahko neodprto in v originalni ovojnini vrnete v trgovino in zahtevate zamenjavo ali vračilo denarja.

Pri živilih, kot so sveže pekovsko pecivo, sveže sadje in zelenjava, sol, sladkor, žvečilni gumi, osvežilne pijače ter alkoholne pijače z več kot 10 % alkohola, roki uporabe niso obvezni in jih ne boste vedno zasledili.

Če bomo poznali in upoštevali zgoraj navedena navodila, se nam ne bo zgodilo, da bi še užitno živilo zavrgli samo zaradi strahu, da morda vendarle ni več dobro. Danes, ko znamo na spletu najti tako rekoč vse, ko se vsepovsod na veliko piše o zdravi prehrani, res ni več izgovorov, da česa nismo vedeli. Pravzaprav bi vsaka gospodinja, ki ji je do tega, da potroši manj denarja za živila, ki jih bo potem vrgla v smeti, morala vedeti, kako se živila pravilno shranjujejo in kaj navodila na nalepkah dejansko pomenijo. V urejenem gospodinjstvu, kjer so živila postrojena po datumu uporabe, kjer pri vsakem nakupu preverjajo, kaj je treba najprej porabiti, bodo lahko veliko prihranili in res malo zavrgli.

Še več uporabnih nasvetov lahko najdete na spletni strani lokalna kakovost, ki je projekt Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Projekt je sofinanciran s strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

T. M.
Foto: BoBo