Dan s hišnimi ljubljenci

22. 5. 2015

Tudi hišni ljubljenčki so veseli, če lahko na zabavi srečajo svoje živalske prijatelje. Vabljeni k ogledu reportaže s prvega Družinskega dne s hišnimi ljubljenci. 

Sproščen, živalsko obarvan popoldan je potekal na zelenici v okolici Šolske veterinarske ambulante Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana v Mestnem logu.

Zabavni foto kotiček. Kdo bo muca in kdo psiček? Zabavni foto kotiček. Kdo bo muca in kdo psiček?

Ustvarjalni kotiček na 1. Družinskem dnevu hišnih ljubljencev.Ustvarjalni kotiček na 1. Družinskem dnevu hišnih ljubljencev.

Določena društva in organizacije so se predstavljale na stojnicah, na odru so potekale "živalske zabave in nastopi". Videli smo lahko plesoče pse, frizbi pse, pse, ki vlečejo kolesarje in tekače. Kdor je želel, je lahko pobožal velikega belo-rumenega pitona, pustil, da mu pajek zleze od dlani do ramena, pozdravil zajčka, hrčka, pobožal muco in še in še. 

Bi upali pobožati pitona? Ni sicer strupen, so pa pitoni znani po tem, da se ovijejo okrog žrtve in jo znajo celo zadušiti. Seveda ta ni bil takšen, ampak je bil zelo prijazen piton. Bi upali pobožati pitona? Ni sicer strupen, so pa pitoni znani po tem, da se ovijejo okrog žrtve in jo znajo celo zadušiti. Seveda ta ni bil takšen, ampak je bil zelo prijazen piton.

Največ hišnih ljublenčkov, ki so se udeležili dogodka, je bilo psov, najrazličnejših pasem. 

Otroci so imeli na voljo svoj ustvarjalni kotiček, kjer so lahko risali in barvali svoje živalske prijatelje, se fotografirali v foto-kotičku in zaplesali na odru.

Lahko so se udeležili tudi projekta Moj pes, ki ponuja nasvete za varno ravnanje s psom. Poučili so se lahko na primer, kako se vesti ob prvem srečanju s psom - da se ga vedno najprej poboža pod brado in ne po glavi, vratu ali hrbtu. 

Nuša Schumet, dr. vet. med. vodja Šolske veterinarske ambulante v Sloveniji

Šolska veterinarska ambulanta, kjer odslej naprej dijaki lahko opravljajo prakso na živalih, ki pridejo na pregled. Šolska veterinarska ambulanta, kjer odslej naprej dijaki lahko opravljajo prakso na živalih, ki pridejo na pregled.

Dijaki odslej ne bodo več prakse opravljali na plišastih igračkah

Če želite postati veterinar, je potrebno veliko znanja in izkušenj s področja živalske anatomije (zgradbe živalskega telesa), poznate morate tudi različne karakterje živali in mnogo drugih stvari. Najbolj smiselno je seveda pridobivanje znanja in izkušenj postopoma in na pravih živalih. V ta namen so na Biotehničnem izobraževalnem centru Ljubljana svoje šolske prostore razširili s Šolsko veterinarsko ambulanto, kjer dijaki opravljajo redno prakso na živalih, ki pridejo na pregled. 

Največ lastnikov hišnih ljubljenčkov je bilo takšnih, ki imajo pse. Največ lastnikov hišnih ljubljenčkov je bilo takšnih, ki imajo pse.

Dijaki in dijakinje BIC Ljubljana, Gimnazije in veterinarske šole so z novo Šolsko veterinarsko ambulanto nedvomno izboljšali kakovost izobraževanja. V sodobno opremljeni ambulanti se oskrbe hišnih ljubljenčkov sedaj lahko naučijo na resničnih primerih in en le na modelih. Dijaki so navdušeni nad novo pridobitvijo. Šolska ambulanta jim omogoča kakovosten praktični pouk v realnih razmerah, v katerih bodo v prihodnje tudi delali.

Nuša Schumet, dr. vet. med. vodja prve in edine Šolske veterinarske ambulante v Sloveniji

Tanja Mojzer, besedilo in fotografije
Snemanje in montaža: Maja Ikanović.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.