Revije za mladostnike ubijajo kreativnost

26. 5. 2015

Revije za mladostnike so polne nasvetov za frajerje in frajle o tem, kaj početi, kako dobiti fanta in kako se obleči. Kot razlaga družinska terapevtka dr. Katarina Kompan Erzar, so to ubijalci ustvarjalnosti. Z različnimi nasveti, kako živeti mladostniško življenje, otrokom jemljejo iniciativo, da bi raziskovali, kaj vse življenje v resnici ponuja.

Kakšno je vaše mnenje o revijah za mladostnike in mladostnice?

V bistvu se čudim, da še vedno mlade posiljujejo z zastarelimi idejami. Nasveti iz revij mladostnicam so v resnici napotki, kako si v 10 korakih uničiš življenje, ker ne znaš biti ranljiv. 

Kaj je glavni problem nasvetov v revijah?

Z nasveti, kako flirtati, in podobnim uničujemo njihovo samozavest in ustvarjalnost. Zavajajoče je reči, da lahko z nekim predpisanim početjem pri drugem vzbudiš neka posebna čustva. Kot da tega ne bi mogel storiti že sam po sebi. V bistvu iz ene lepe simpatične punce narediš izumetničeno trapo.

Kaj pa je bolje?

Veliko pomembneje je, da mladostnice raziskujejo, kdo v resnici so, kaj jih zanima in kaj jim je všeč. Potem ne potrebuješ nasvetov, kam iti na zmenek, ker veš, kaj te zanima in kje se dobro počutiš, in želiš iti tja.

Mladostniki torej ne potrebujejo nasvetov?

Zakaj bi mladostniki potrebovali nasvete? Ali jim lahko pustimo, da raziskujejo in improvizirajo? Zelo dragoceno je, če lahko mladostnikom omogočimo, da so dva tedna zardeli, preden simpatijo prosijo, da jim posodi zvezek. Naj sami raziskujejo, kako se opogumiti, kaj obleči, kaj reči, kako pogledati.  Zakaj jim moramo vsiljevati neka vedenja, ki naj bi bila pravilna?

Revije so tudi vir informacij o tem, kaj je trenutno "in" in kaj ne.

Včasih, ko izveš, kaj se mladostniki pogovarjajo, kateri filmi se gledajo, o čem hrepenijo … se zgroziš. Ampak to ni zraslo na njihovem zeljniku. Ideje mladostnikov o tem, kaj bi moral imeti in česa ne smeš imeti, so nastale na zeljnikih naših vrstnikov, ki ustvarjajo filme, pišejo knjige, ustvarjajo revije in predavajo v šolah. Mladostniki, ki prihajajo domov z nekimi novimi impulzi, v resnici zrcalijo svet, ki smo ga ustvarili odrasli. In dejstvo je, da  živijo v svetu, ki smo ga dolžni sooblikovati odrasli, sploh takrat, ko se zavedamo, da nam ta svet ni najbolj všeč. 

In kaj lahko naredijo starši?

Starši lahko ta svet vsaj za svojega mladostnika dogradijo. To pa lahko naredijo samo takrat, ko svojemu mladostniku prisluhnejo, ko govori o tem, kaj je trenutno "in". Nesmiselno je otroku reči, da je bedak, ker mu gre samo za denar. To idejo je dobil iz naše družbe. Mi pa mu kot starši lahko pokažemo, da obstaja veliko več ustvarjalnih načinov, kako preživljati čas brez zapravljanja. Tako bomo otroku pomagali, da razvija sebe in postane dejaven in ustvarjalen. Svoj svet bo lahko ustvaril malo po svoje.

ab

foto: freedigitalphotos.net, K. K. E.