Sovplivanje otroka in psa

24. 3. 2016

V mnogih družinah najdemo psa kot hišnega ljubljenčka. Kako pa je povsem na začetku? Kako pes doživlja prihod novega družinskega člana in kaj je potrebno biti pozoren tako pri dojenčku kot psu?

V družini Urške Kramar, kinološke inštruktorice, ob prihodu novega družinskega člana - sina Filipa - sicer ni prišlo do kakšnih posebnih težav, je pa podala nekaj napotkov vsem, ki so se ali pa se še bodo znašli v podobnem položaju.

"Ker se s psi ukvarjam, vem, da je lahko prihod dojenčka za psa velika sprememba. Lahko predstavlja tudi velik stres, zato smo pred rojstvom v času nosečnosti posvečali psu določeno pozornost in ga tako poskusili pripraviti. Neposredno pred prihodom dojenčka iz porodnišnice pa smo ga seznanili tudi z novimi vonjavami, in sicer smo mu prinesli pleničko in igračko, s katero je bil (sin) Filip v stiku v porodnišnici."

Urška Kramar, kinološka inštruktorica

Psa nikakor ne zanemarjajte preveč!

Družinski pes Buci, ki je malo poseben in želi biti ves čas v središču pozornosti, se je sicer navadil na novega družinskega člana, a morali so biti zelo previdni.

"Na začetku Filipa nismo puščali samega z njim, sicer pa ga tudi zdaj ne puščamo samega brez nadzora. Prav tako je bil kar malo živčen. To so bili novi zvoki, nove vonjave, ni več bil v središču pozornosti. Zdaj je bil kar naenkrat novi družinski član, ki zahteva tvojo pozornost 24 ur na dan. Tudi sprehodi so se malce zreducirali na začetku, ampak smo se res trudili, da bi psu nudili maksimalno ali še malo več kot pred prihodom dojenčka."

Psiček in otrok prepletena in "najboljša prijatelja"

Po spletu večkrat zaokrožijo prikupne fotografije psov in otrok, ki ležijo drug čez drugega, se zabavajo in delujejo kot najboljši prijatelji, a Kramarjeva opozarja: "Ti posnetki na prvi pogled za nekoga, ki ne pozna pasje govorice, delujejo zelo ljubko. Tudi na družbenih omrežjih so večinoma pozitivni komentarji, ljudje so navdušeni, ampak če poznamo pasjo govorico, vemo, da velikokrat že na samem posnetku psi kažejo signale. To so miritveni signali, s katerimi želijo povedati, da jim pač to, kar otrok z njimi počne, ne ustreza. Pes z obrazom pokaže največ. Kadar si oblizuje ustnice, to ni zato, ker bi želel polizati otročička ali ker je lačen, ampak je to eden izmed zelo močnih signalov, da mu položaj ne ustreza. Prav tako, ko je videti, kot da je na neki način otrdel, da se vidi, da ni sproščen, če ima ušesa nazaj, kadar pospešeno diha, to ni zato, ker mu je zelo vroče, ampak ker je v nekem položaju, ki bi se mu morda rad izognil."

Psom in otrokom je v druženju lepo, a psa je potrebno "zaščititi"

Kramarjeva vsekakor svetuje, da otroci odraščajo s psi, saj tudi raziskave dokazujejo, da imajo živali zelo pozitiven vpliv na otroke. "Vendar pa ne bi zaupala nobenemu psu, tudi najbolj na videz prijaznemu," je poudarila. "Otroci morajo biti vedno pod nadzorom, kadar so s psi. Mogoče se zdi smešno, a vedno pravim, da je treba psa 'zaščititi' pred otrokom, ker nam pes pravzaprav želi marsikdaj povedati, da mu ni prijetno in da želi, da razrešimo situacijo. Ob tem se obrača na nas, ker smo njegov skrbnik, mi pa to spregledamo in s tem tvegamo, da bi se zgodilo kaj nepredvidljivega ali neželenega. Vsem priporočam, da se posvetijo svojim psom tudi tedaj, ko pride nov družinski član. To nikakor ni razlog, da bi psa izključevali, kaj šele, da bi ga oddali. Vendar moramo poskrbeti, da pes ostane nekako naš družinski član, da ga ne odrivamo, saj bi to lahko pri psu vzbudilo še večje ljubosumje, morda celo neko nenaklonjenost novemu družinskemu članu. Morda bi z njim celo želel tekmovati za naklonjenost, česar pa - seveda - ne želimo."

Iz oddaje O živalih in ljudeh:

T. M., M. L., Mojca Recek
Foto: Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo