Mednarodni dan otrok v medijih

1. 3. 2015

1. marca obeležujemo mednarodni dan otrok v medijih. Na MMC-ju smo se tega projekta lotili precej dejavno, in sicer smo povabili osnovnošolce, da sodelujejo v okrogli mizi, ki so jo moderirali kar sami. 

Učenci OŠ Bežigrad so se preizkusili v vodenju in aktivni udeležbi okrogle mize na temo medvrstniškega nasilja. Učenci OŠ Bežigrad so se preizkusili v vodenju in aktivni udeležbi okrogle mize na temo medvrstniškega nasilja. Ugotovitve: Medvrstniško nasilje je prisotno v različnih oblikah (besedno in tudi telesno). Ugotovitve: Medvrstniško nasilje je prisotno v različnih oblikah (besedno in tudi telesno).

Učenci OŠ Bežigrad so se pred našo kamero v obliki okrogle mize pogovarjali o medvrstniškem nasilju, kar je letošnja tema mednarodnega dneva otrok v medijih. Posebnost te okrogle mize je bila v tem, da so osnovnošolci dobili zelo praktično izkušnjo o tem, kako je držati televizijski mikrofon v roki, kakšen občutek je odgovarjati na vprašanja pod studijskimi lučmi, voditeljica, prav tako osnovnošolka, pa je na lastni koži izkusila delo televizijske voditeljice. 

Učenci iz OŠ Bežigrad, ki so obiskali enega od televizijskih studijev na RTV Slovenija in aktivno sodelovali v okrogli mizi so bili: v vlogi voditeljice: Neža Grazer, 7.a, sodelujoči; Jan Gale, 7.b, Mark Aleksander Šarman, 6.a, Blaž Badovinac, 6.b, Brina Kolar, 7.a.

Pobudnik tovrstne akcije je Unicef, ki je v tovrstnem projektu sodeloval zelo aktivno, predvsem z nalogami, ki so jih opravili tudi Unicefovi Junior ambasadorji. Le-ti in njihovi vrstniki iz vse Slovenije so tik pred svetovnim dnevom otrok v medijih obiskali uredništva številnih slovenskih medijev in bili vključeni v pripravo najrazličnejših programskih vsebin. Prizadevali so si, da bi mediji tudi ostale dni v letu program v čim večji meri prilagodili otrokom in jih večkrat povabili k sodelovanju.

Vsako leto se obeleževanju tega dne pridruži več tisoč medijev po vsem svetu in ga obeležuje na tako edinstvene in raznolike načine, kot so otroci sami. Tudi otroci iz Slovenije so letos znova prispevali svoj del k obeleževanju tega pomembnega dne. Junior ambasadorji UNICEF-a so obiskali našo televizijo in uredništvo največje komercialne televizije v Sloveniji ter sodelovali pri pripravi televizijskih prispevkov. Njihovi vrstniki pa so bili vključeni v pripravo najrazličnejših prispevkov na temo medvrstniškega nasilja v lokalnih medijih.

Ob mednarodnem dnevu otrok v medijih Junior ambasadorji UNICEF-a sporočajo:

»Namen današnjega dne je spodbuditi vas, medije, da program v čim večji meri prilagodite nam otrokom oziroma nas pri pripravi vsebin povabite k sodelovanju. Želimo si, da bi se načela tega dne upoštevala vse dni v letu. Ko pripravljate oddaje ne pozabite, da smo gledalci tudi otroci, ki vas gledamo in poslušamo, se od vas učimo in ste tudi naš zgled.«

Junior ambasadorji UNICEF-a so otroci in mladi, ki si želijo s svojimi idejami in aktivnostmi spreminjati svet na bolje. Sovrstnike in splošno javnost ozaveščajo o pravicah in odgovornostih otrok ter zbirajo sredstva za UNICEF-ovo pomoč otrokom v državah v razvoju.

Tanja Mojzer

Foto: T. M. in S. M.