Kenguru, kje si ti doma?

12. 9. 2017

Takoj ko slišimo besedo kenguru, se najverjetneje vsi, ki vsaj malo poznate izvor eksotičnih živali, spomnite na Avstralijo. Ja, res je, kenguru je doma v Avstraliji. 

Na prvi pogled se zdi, da so v obraz malce podobni zajčkom. A telo imajo drugačno, ker seveda skačejo samo po dveh nogah. Na prvi pogled se zdi, da so v obraz malce podobni zajčkom. A telo imajo drugačno, ker seveda skačejo samo po dveh nogah. Mladički so v vrečki na predelu trebuha. Mladički so v vrečki na predelu trebuha.

Spoznajmo ga še malce bolj

Ne boste verjeli, a poznamo okrog 63 vrst kengurujev in vsi spadajo v skupino vrečarjev.

Kenguruji so odlični skakalci, saj lahko skočijo do 10 metrov daleč. Razmnožujejo se počasi. Samice velikih vrst imajo redko več kakor enega mladiča, ki ga v vreči nosijo po več mesecev.

Kenguruji se prehranjujejo od zore do mraka, razen ob hudi vročini; v krajih z redko podrastjo se prosto gibajo. Pojedo podobno količino hrane kot ovce, vendar jo učinkoviteje prebavijo.

Raziskovalci so ugotovili, da se vsaka vrsta kengurujev prehranjuje pretežno z določeno vrsto rastlin. Veliki rdeči kenguru poje približno šestinštirideset odstotkov trave in štiriinpetdeset odstotkov dvokaličnic, saj rad smuka liste. V sušnih obdobjih, ko se množica dvokaličnic občutno zmanjša, se seveda omejijo in zadovoljijo z več vrstami trave.

T. M.

Foto: Epa