NAGRADNO: Pustni natečaj

3. 2. 2015

Pust se vse bolj približuje. Zato smo se na Bansijevi spletni strani odločili, da v tem predpustnem času, ki je posvečen razmišljanju o tem, v kaj bi se našemili, organizaramo nagradni pustni natečaj.

 

Namen natečaja je zbiranje pustnih idej. Kot rečeno, pa boste za svoje prispevke tudi nagrajeni z zelo izobraževalnimi nagradami. Podelili bomo namreč osem pravljic in pesniških zbirk ter dve zgoščenki.

Poglejmo najprej, katere knjige in zgoščenke lahko osvojite.

Živa je deklica, ki jo zelo zanima zgodovina, predvsem egipčanska. Živa je deklica, ki jo zelo zanima zgodovina, predvsem egipčanska.

Prva pravljica, ki jo poklanjamo, ima naslov Živa in skrivnost mumije. Gre za zgodbo o radovedni ljubiteljici zgodovine, deklici z imenom Živa. Živa potuje po preteklosti s pomočjo Narodnega muzeja Slovenije, kjer je na ogled mnogo zgodovinskih ostankov. Živa vam bo v tej knjigi predstavila stari Egipt. Izvedeli boste, kaj so to mumije, faraoni, spoznali boste egipčanske bogove in mnoge druge zgodovinske zanimivosti. V knjigi ne manjkajo tudi posebne ilustracije, takšne, kot ji zasledimo v stripih. Avtor zgodbe je Žiga X. Gombač, avtor ilustracij pa Ivan Mitrevski. Knjiga je namenjena osnovnošolcem druge in tretje triade. 

Druga knjiga, ki jo poklanjamo, je pesniška zbirka Vrt. Namenjena je učencem tretje triade osnovne šole. V njej so različne pesmi, ki so razdeljene v ta poglavja: pomladne pesmi, poletne pesmi, morske pesmi, jesenske pesmi, zimske pesmi, celoletne pesmi. Avtorica pesniške zbirke je Meta Kušar.

 Tretja knjiga, ki jo lahko prejmete, je mladinski roman Čudo. Že dve leti je trdno zasidran na vrhu lestvice mladinskih uspešnic New York Timesa, prejemnik mnogih nagrad za kakovostno mladinsko literaturo je osvojil že milijone otrok in odraslih po vsem svetu. V slovenščino ga je prevedel komik Boštjan Gorenc - Pižama. Knjiga govori o dečku Augustu Pullmanu, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza.

Četrta knjiga je Bratovščina orlovih kril. Njegova avtorica je Ilona Fišerova, ilustracije pa je prispeval Petr Morkes. Knjiga govori o skupini prijateljev, ki obožujejo kajtanje. Nadeli so si ime Bratovščina orlovih kril, kot da bi slutili, da jih bo ta njihov konjiček pripeljal na sled tihotapcem redkih ptičev. Zgodba je zelo dinamična, napeta, polna skrivnosti in vprašanj. Namenjena je učencem druge in tretje triade. Ilustracije so podobne, kot jih zasledimo v stripih.

Peta knjiga, ki jo poklanjamo, je Mumin zlati rep. Zgodba je napisana v obliki stripa. Govori o tem, da Mumin nekega dne opazi, da se njegov rep tanjša. V skrbeh je, kaj utegne reči Smrkljica, za mnenje poprosi vrsto repnih specialistov. Pozneje njegova mama pripravi čarobni napoj. A zgodi se nekaj neverjetnega - na repu se zasveti čopek iz čistega zlata. Mumin postane tarča tiska, občudovalcev in cekinov lačnega gospoda menedžerja. Knjiga je namenjena otrokom druge in tretje triade.

 

 Šesta knjiga, za katero se lahko potegujete, je ekološka slikanica Plinko. Zgodbo je napisala pisateljica in urednica Energetike.NET in Eko knjige Alenka Žumbar Klopčič, Plinka pa je upodobila ilustratorka Nina Meglič. Plinko je prikupen knjižni lik, ki ponazarja zemeljski plin, od njegovega nastanka do vseh segmentov naše rabe tega energenta. Plinko najmlajšim na preprost in razumljiv način predstavi prihod zemeljskega plina v naše domove in tovarne in jim razloži tudi njegovo do okolja prijazno in široko uporabo. Plinka lahko prebirajo že učenci prve triade osnovne šole.

 

 Sedma knjiga govori o poklicu oskrbnika živali. Robi Prašnikar, vodja oskrbnikov v Živalskem vrtu Ljubljana, je v tej izobraževalni slikanici v glavni vlogi. Knjiga je del zbirke Najboljši poklic, ki jo sestavljajo poučne slikanice s fotografijami, namenjene otrokom od približno petega leta naprej.

Osma knjiga, ki jo poklanjamo, je Palček Smuk in zvezde. Palček Smuk je legendarni risani junak, ki ga poznajo mnoge generacije, saj so bile risanke o Palčku Smuku predvajane na Televiziji Slovenija dolga leta. In kdo je Palček Smuk? 

Vsaka epizoda risanke se je začela s tem besedilom:

Dobro skrit v tako gosti megli, da bi jo lahko rezali, leži mali ribnik. Na prvi pogled je popolnoma vsakdanji, če pa bi ga pogledali še enkrat, bi videli, da je pravljični. Za tako gosto meglo, da bi jo lahko rezal, mogoče pa še malo dlje, leži ribnik Brbotalnik. Čez dan je to čisto navaden ribnik, a ko ga zvečer prekrije črno črna tema, se začnejo tam dogajati čudne reči. V vodi najprej zaklokota, ob bregu zareglja, v bičevju nekaj poči, med vrbami zahrešči in šele potem se prikaže Palček Smuk. To je nemiren škrat, radoveden kot miška, ki neučakano opreza tako dolgo, dokler na vodni gladini ne zatrepeta prva zvezda.

Neutrudni Palček Smuk, škrat z velikim nosom in sedmimi lasmi na glavi, raziskuje nebo. Zvečer, ko pade mrak, se začnejo njegove pustolovščine z Velikim vozom, Strelcem, Zmajem, Orlom, Rakom, Vodnarjem in Severnico. V knjigi Palček Smuk in zvezde izveš, kakšna čudesa lahko vidiš na nočnem nebu. Knjiga je namenjena učencem prve triade.

Poklanjamo pa tudi dva izvoda dvojne zgoščenke, na kateri so glasbena pravljica actorice Svetlane Makarovič - Show strahov in pa pesmi tečajnikov, ki so obiskovali glasbenein gledališke programe v Pionirskem domu. Gre za devet avtorskih skladb otrok in mladih.

Pravno obvestilo 

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. 

T. M.
Foto: Naslovnice knjig in zgoščenke.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.