Ta pa gleda kot sova!

15. 10. 2017

Kako dobro poznate sove? Če ne dovolj, ste vabljeni, da izveste nekaj več. 

Če nekdo močno izbuli oči in nas začudeno pogleda, rečemo: "Ojej, kaj me gledaš kot sova?" Čemu takšna primerjava, poglejmo podrobneje!

Sove so povsem prilagojene nočnemu lovu. Z velikimi očmi lahko gleda v mraku in trdi temi. Na mrežnici imajo veliko več na svetlobo občutljivih celic kot dnevne ptice. Oči imajo sove nameščene na prednjem delu glave, kar jim oži vidno polje, prednost takega položaja oči pa je v tem, da lahko natančno določijo razdaljo med njimi in objekti v naravi ter plenom. Oči so poleg tega nepremične, kar nadomesti velika okretnost v vratu, ki omogoča sovam obračanje glave za kar 270 stopinj.

Sluh sov je prav tako izredno razvit, poleg tega pa imajo »obraz« oblikovan tako, da zvok usmerja proti ušesom, kar jim omogoča natančno določanje lokacije plena, tudi če ga ne vidijo. Sicer pa, ko gledajo, gledajo z izbuljenimi in popolnoma odprtimi očmi!

T. M.

Foto: Epa

SLONTASTIČEN POZOR!

Že tretjo sezono je tukaj tečaj angleščine samo na Bansijevi spletni strani. Vse do 4. decembra 2017. Vsak ponedeljek nov del. Čas za ogled posameznega dela je natanko en teden. 
9. del (do 20.11. do 7.00 zjutraj)