Tiger, se te moramo bati?

29. 12. 2017

Kako dobro poznate tigra? To, da gre za zelo veliko mačko, že veste, a ne? Poznate tudi kakšno drugo njegovo značilnost? Če ne, vabljeni k branju!

Poznamo osem podvrst tigrov in prav vsem grozi izumrtje. Med seboj se razlikujejo po velikosti in barvi kožuha. Poznamo osem podvrst tigrov in prav vsem grozi izumrtje. Med seboj se razlikujejo po velikosti in barvi kožuha. MladičkiMladički

Tiger je največji predstavnik mačk, saj lahko zraste do 230 cm dolžine, z dodatno več kot en meter dolgim repom. Prepoznamo ga po oranžnem kožuhu s črnimi progami. Med podvrstami so precejšnje razlike v velikosti, barvi in vzorcu. Nekoliko mu je podoben tudi leopard, a pozor, da ju ne zamenjate: leopard ima na koži bolj okrogle črne vzorce.

Značilnosti: 

Tiger je samotar. Le v času parjenja se nekaj časa druži s samico, ki po 13-16 tednih brejosti skoti 2-4 mladičke. Tigra ogrožajo divji lov, onesnaževanje okolja in pomanjkanje plena. Zadnji ostanki tigrov so razkropljeni po vzhodni Rusiji, na Kitajskem in Sumatri ter med Vietnamom in Indijo. Čeprav je v glavnem povsod zavarovan, se divji lov nadaljuje zaradi krzna in potreb kitajskega tradicionalnega zdravilstva. Saj ste že slišali za tigrovo mast, kajne? Gre za mazilo, ki je znano po vsem svetu. Znano je, da pomaga pri vnetjih in glavobolih, ima pa nekoliko pekoč občutek na koži, če se z njim namažemo. A ravno ta "pekočnost" mu daje posebno značilnost in zdravilnost. V resnici je v celoti iz rastlinskih sestavin, tiger je v ime zašel po vzdevku iznajditelja. Vseeno pa to mazilo kaže, kako močno kitajska tradicionalna medicina ceni pripravke iz tigra.

Če vas zanima še več o živalih, ste vabljeni, da obiščete MMC-jevo spletno stran živalski otok. 


 

T. M.
Foto: Epa