Miklavž, kaj si mi prinesel?

6. 12. 2018

December je čas obdarovanja in preračunavanja, ali smo bili pridni. No, ali ste bili (dovolj) pridni? Če ja, vas je že (ali pa vas bo še danes) obiskal prvi od treh dobrih mož, ki najbolj zaznamujejo december.

Miklavž, ki sicer uradno goduje 6. decembra, je že v popoldnevu pred tem dnem (torej 5. decembra) obiskal mnoge slovenske kraje, predvsem središča, kjer je pozdravil vse obiskovalce, kot vedno pa se je najbolj posvetil ravno vam, dragi otroci. 

Miklavža so seveda vedno najbolj veseli otroci. Miklavža so seveda vedno najbolj veseli otroci.

Obiskal je tudi Ljubljano, kjer ga je pričakalo ogromno obiskovalcev. Miklavž se je v spremstvu angelčkov, ki so pridnim otrokom delili dobrote, pa tudi manj prijaznih parkeljnov in vragov, ki so pognali strah v kosti tistim najmlajšim, spustil med otroke z Ljubljanskega gradu kar z vzpenjačo.

Še pred odhodom na Ljubljanski grad in v središče mesta je obiskal oddajo Dobro jutro.

Prvi Miklavžev postanek je bil pred mestno hišo, kjer ga je pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, sprevod pa se je nato najdlje zadržal na Prešernovem trgu, kjer sta Miklavžev govor pospremila tudi petje in ples.

Miklavžu se je precej mudilo, ker ga je čakala še dolga pot, saj mora na noč s 5. na 6. december obiskati mnogo otrok in jim izročiti darila. Po izročilu je treba v tej noči na okensko polico ali mizo nastaviti pehar ali krožnik za darila, ki so jih tradicionalno sestavljali jabolka, orehi, sladkarije in tudi igrače.

Tudi v drugih slovenskih krajih so potekala miklavževanja, ponekod pa so priredili tudi Miklavžev sejem.

Kdo pa sploh je Miklavž?

Sv. Nikolaj ali Miklavž je eden izmed najpriljubljenejših svetnikov in prvi od treh dobrih mož, ki v decembru obdarujejo otroke. Zaradi njegove dobrote in pomoči ljudem je še danes simbol darežljivosti.

Bil je škof v Mali Aziji, umrl je v prvi polovici 4. stoletja. O njem govorijo številne legende, najbolj znana pa je tista o treh revnih sestrah, ki jim je za doto vrgel tri kepe zlata. Ker naj bi pomiril vihar na morju, so si ga za svojega zavetnika izbrali mornarji in brodniki. V severnem delu slovenskega ozemlja pa je postal zavetnik splavarjev.

Miklavž v družbi angelčkov. Miklavž v družbi angelčkov.

Miklavževanje se je začelo v 19. stoletju, kmalu po 2. svetovni vojni so javni obhod Miklavža oblasti prepovedale, običaj pa je na naših tleh spet zaživel po osamosvojitvi.

Če ste zamudili sprevod Miklavža v Ljubljani, si ga lahko ogledate v priloženih fotografijah in videoposnetku.

T. M.
Foto: BoBo
Video: TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

1. septembra bo Čarobni dan upihnil deseto svečko! Preverite, kako pestro bo!