Močerad, znanilec dežja

22. 11. 2014

Močerada uvrščamo med repate dvoživke. Del svojega življenja preživi v vodi, del pa na suhem, na kopnem.

Zelo težko ga zgrešimo, ima namreč telo črne barve, pokrito z živo rumenimi lisami, ki druge živali opozarjajo, da je strupena žival. 

 Aktiven je ponoči, v mraku in podnevi ob dežju.Aktiven je ponoči, v mraku in podnevi ob dežju.

Tiste, ki živijo v bližini gozda, lahko kdaj obišče tudi na domačem vrtu.

Najraje pa živi v vlažnih listnatih in mešanih gozdovih, v bližini potokov. Zelo rad ima namreč vlažno okolje.

Pa tudi samičke v potoke odlagajo svoje ličinke. Skriva se pod mahom, drevesnimi koreninami, štori, listjem in kamenjem.

V zavetju tega lepega maha si je močerad ustvaril svoj dom. V zavetju tega lepega maha si je močerad ustvaril svoj dom.

Ko se temperatura zniža na 0 oC, zleze v svoje skrivališče. Tam otrpne in pride na plan spet, ko je dovolj toplo in vlažno. Ker temperature še niso tako zelo nizke, ga še lahko srečamo v gozdu.

Na zgornjem posnetku še ni bil prepričan, ali bi vhod v svoje skrivališče delil z nami. Na spodnjem posnetku pa jo je urno ucvrl vanj :)

Močerad se prehranjuje z golimi polži, deževniki in žuželkami. Plen zagrabi z majhnimi zobmi, ki jih ima v ustih. Ker ni zelo aktivna žival, ne potrebujejo veliko energije in se zato ne hrani pogosto. Kadar je hrane na pretek, pa si ustvari maščobne zaloge za suha ali hladna obdobja. 

   Njegova povprečna življenjska doba je preko dvajset let. Njegova povprečna življenjska doba je preko dvajset let.

Je pravi čarovnik. Lahko namreč regenerira svoje organe - ne samo izgubljene noge, ampak tudi ledvice, oči in celo srce.

Kot smo se že naučili, je strupen. Po telesu iz posebnih žlez spušča strupene snovi, s katerimi se zaščiti pred plenilci. Zaradi tega je tudi obarvan v opozorilne živo rumene barve. Za ljudi, če niste alergični, strup ni posebej nevaren. Vsekakor pa si morate umiti roke, če ga prijemate. 

Morda vas bo zanimal še Jezni močerad Silvo.

Foto: mp

Video: mp

mp