Najstrašnejša noč, noč čarovnic

31. 10. 2018

Pa smo jo le dočakali. Najstrašnejšo noč v letu. Noč, ko je vse mogoče in ko pridejo na obisk duhci, čarovnice, netopirji, strašne zelene žuželke ...

Ste se dobro pripravili na današnjo noč? Skupaj bomo našli kakšno čarovniško idejo za zamudnike, še prej pa se bomo naučili kaj novega. Ste vedeli, da noč čarovnic spada med najstarejše praznike? Praznovali so jo že stari Kelti. 

Kelti so verjeli, da ob polni luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih, mrtvi vstajajo iz grobov, pridejo spet na Zemljo in obiščejo svoje domove. Zato so v tej noči simbolično ugasnili vsa ognjišča. Nekateri so izdolbli repe, peso ali krompir in vanje vstavili gorečo svečo. Z njo so nameravali odgnati grešne duše, dobrim pa pokazati pot do njihovih hiš. 

Repo, peso in krompir je zamenjala buča, ki je danes glavni simbol "halloweena" oziroma noči čarovnic. 

Halloween je okrajšava za "All Hallow's Eve" oziroma "Hallow Eve", kar v slovenščini pomeni večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi.

Ta praznik je zelo priljubljen na Irskem, v ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. V teh deželah se otroci preoblečejo v kostume in hodijo od vrat do vrat. Za darilo dobijo sladkarije, podobno kot pri nas ob pustu.

Brez izrezanih buč seveda ne gre. Običaj izrezovanja buč prihaja iz irske legende o kovaču Jacku, znanem po domišljavosti in skopuštvu. Ena od teh zgodb pravi, da je pretental vraga tako, da mu je ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Vrag mu je ustregel in se spremenil v kovanec, s katerim bi kovač plačal pijačo. Prebrisani kovač pa je kovanec vtaknil v žep, v katerem je imel križ, zaradi katerega se vrag ni mogel spremeniti nazaj. Ko je vrag Jacku obljubil, da 10 let ne bo terjal njegove duše, ga je izvlekel iz žepa. Po desetih letih je vraga znova prevaral tako, da ga je zaprosil, naj mu da jabolko z drevesa, a v trenutku, ko se je vrag spremenil v deblo z jabolkom, je nanj narisal križ. Tako se vrag spet ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl, zaradi svojega grešnega življenja ni bil sprejet v raj, na vratih v pekel pa ga je pričakal vrag in ga poslal v mrak. Pomagal mu je tako, da mu je dal žareče oglje. Jack je imel v žepu repo, ki jo je izdolbel, in vanjo vstavil žerjavico. Od takrat naprej Jack, ki nikoli več ni našel poti domov, v mraku tava okoli z izdolbeno repo. Tako je Jack O'Lantern (Jack Luč) postal simbol duše, ki je prekleta in tava med svetovi. In še danes za noč čarovnic izdolbemo buče, da bi pregnali zle duhove.

Nekaj novega smo se naučili, zdaj pa se selimo k ustvarjanju! Tudi če ste se šele ta trenutek odločili, da bi radi pripravili čarovniško zabavo za prijatelje, imate še dovolj časa. Čarovniško vzdušje bomo pričarali, preden boste prešteli do 100.

Najprej moramo seveda okrasiti sobo, za to pa potrebujemo nekaj suhih vej, duhce in netopirje. Brez izrezljanih buč ne gre. Če jih nimate, lahko uporabite pomaranče ali pa naročite prijateljem, da je vstopnina na zabavo buča, ki jo boste skupaj izrezali. 

Prijatelje pričakajte našemljeni v duha. Vse, kar boste potrebovali, je bela rjuha, v katero izrežete dva kroga za oči.

Pripravite si še škatlo od čevljev, v katero izrežite tako veliko luknjo, da gre skozi roka. Vanjo skrijte različne predmete, kot so jagode, paradižnik, kuhani špageti in podobno, prijatelji pa naj s tipanjem ugibajo, kaj ste skrili. Lahko se igrate zavijanje mumije. Potrebujete le toaletni papir. Razdelite se v skupine, vsaka naj dobi dva zvitka papirja. Tekmujte, kdo prvi zavije mumijo, tisti, ki je najhitreje in najlepše zavil in ob tem porabil ves papir, je zmagovalec.

Foto: Epa

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Preverite, kaj so počeli učenci, ko so bili popolnoma vso noč budni v knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici.