Kam gredo ptice selivke?

18. 11. 2018

Jesen se je prevesila že v drugo polovico, kar je tudi za ptice selivke pravi čas, da si poiščejo toplo zavetje. Kot veste, odletijo čez morje v toplejše kraje, od nas po navadi v Afriko. 

                   Zbor lastovk na električnih žicah. Morda se pogovarjajo, kam bi odletele na toplo, hehe! Zbor lastovk na električnih žicah. Morda se pogovarjajo, kam bi odletele na toplo, hehe!

Med selivke spadajo ptice prav vseh velikosti, od najmanjših na planetu (kot so kolibriji) do največjih (jastrebi).

V velikanskih jatah se začnejo v jesenskem času seliti na jug. Ptice selivke so lastovka, štorklja, penica, kukavica, hudournik, smrdokavra, pogorelček, srakoper, muhar, repaljščica, ribji orel, čigra, kvakač, breguljka, sršenar, veliki skovik, zlatovranka, prepelica, podhujka in številne druge.

                                Štorklja.Štorklja.

Osnovna definicija

Ptica selivka je ptica, ki potuje skozi določeno območje, a se tam ne ugnezdi niti ne prezimuje; temveč gre le za določeno vmesno obdobje.

Ali ste vedeli, da selitveno potovanje ptic poteka dvakrat letno? Prvič s hladnega območja (od nas) v južne kraje in nato spomladi nazaj domov. 

                                 Srakoper.Srakoper.  

Ptice selivke vedo, da je čas za selitev, ko začutijo spremembe v dolžini dneva in nemir. Postanejo nemirne, saj se jim začne povečevati nalaganje maščobe. V času selitve začnejo intenzivno poskakovati in prhutati.

                                  Lastovka.Lastovka.

Ali ste vedeli, da večina vrst ptic potuje ponoči, podnevi pa počivajo in se prehranjujejo? Za navigacijo uporabljajo tri tipe notranjih kompasov: sončni, zvezdni in magnetni

Res pa je tudi, da je priložnosti za počitek velikokrat zelo malo, kajti čez ocean ni mogoče nikjer počivati, razen morda na kakšni ladji. Mnogo jih na žalost med letenjem tudi konča v morju zaradi utrujenosti in neprestanega letenja. 

T. M.

Foto: Bobo

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci! ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.