Poletne nevarnosti

5. 8. 2018

Na kaj najprej pomislite, ko slišite, da nekdo reče "poletne počitnice"? Zagotovo na morje, kajne? Upamo, da je res tako in da že uživate na plaži. Kljub temu pa poletne nevarnosti prežijo povsod, zato bomo v tokratnem prispevku razodeli nekaj nasvetov, ki zadevajo poletne nevšečnosti.

                                            

Kaj storiti, če nas piči čebela ali osa?

Lahko se zgodi, da vas kljub previdnosti piči kakšna žuželka, na primer osa. Tukaj so precej natančni nasveti, kaj storiti takoj po piku. Seveda vam bodo starši pri vsem tem takoj priskočili na pomoč. 

1. Odstranite čebelo/oso oziroma njeno želo (zadek). Pazite, da žela pri tem ne zlomite, saj boste tako sprostili še več strupa. Če žela ne morete odstraniti s pinceto, postan kruh namočite v mleko in ga prislonite na mesto pika. Držite dlje časa, da odstranite želo. Uporabite lahko tudi ohlajeno uporabljeno čajno vrečko (črnega čaja), saj tanini blažijo oteklino, zaradi katere je težko odstraniti želo.
2. S starši obiščite zdravnika, če ste na strup alergični ali če je pik v predelu dihalnih poti. Na voljo so namreč posebna zdravila, ki preprečijo morebitno hujšo reakcijo.
3. Ko ste želo odstranili, operite mesto pika s toplo vodo in naravnim milom. Če je boleče, uporabite hladen obkladek ali obkladek iz rezine krompirja, kumarice ali čebule. V nekaj urah se boste počutili bolje in nato lahko nanesete še kakšno hladilno mazilo. 
4. Strup učinkovito posrka iz kože tudi obkladek iz gline.

 

Kaj naredimo, če nas opeče meduza?

1. Odstranite ožigalke. Ostanke lovk odstranite s pinceto ali z roko, ki ste jo zavarovali z rokavico.
2. Prizadeto mesto izperite z morsko vodo (ne s svežo/sladko tekočo vodo, saj bolečino le še okrepi).
3. Mesto opekline ohladite s kockami ledu, ki pa naj ne bodo v neposrednem stiku s kožo. Zavijte v tanko in čisto krpo ali plastično vrečko. Pozneje si lahko opečeno mesto mažete tudi s hladilnimi mazili.
4. Če imate alergijo, takoj obiščite zdravnika (opeklina začne krvaveti, se širiti na druge predele telesa).

V večini primerov opeklina ni nevarna, razen za osebe, ki so alergične.

Kaj storimo, če stopimo na ježa?

1. Bodice, ki ostanejo v koži, čim prej previdno odstranimo (starši vam bodo pomagali s pinceto ali šivanko).
2. Nastale ranice očistite in razkužite (zelo pomembno). Razkužite jih lahko z različnimi razkužili, med bolj naravne sodi koloidno srebro, lahko tudi sok limone. Tudi morska voda je dobrodošla, saj vsebuje sol.
3. Del bodic lahko ostane tudi pod kožo, zato nogo namočite v kis ali mesto vbodov vsaj malo prepojite s kisovimi obkladki, ki bodo pomagali raztopiti bodice. Če bodic ne boste odstranili, se vam lahko ranice zagnojijo oziroma vnamejo in v tem primeru se boste morda morali oglasiti pri zdravniku, ki vam jih bo odstranil. Če so se vam katere izmed bodic zarile globlje, vas bodo nanje opozorile modro-črne pike na mestih vbodov.

V morju so tudi strupene ribe

Takšne ribe se skrivajo v pesku in plitvinah. Na površje pokukajo le oči in bodice, ki jih zlahka spregledamo. Strupene bodice imajo običajno na hrbtnih in repnih plavutih. Ko stopimo nanje, začutimo ostro, pekočo bolečino, sčasoma pa se nam na mestu vboda pojavi tudi bolj ali manj velika oteklina.

1. Prizadeti del telesa vsaj za pol ure namočite v toplo oziroma vročo vodo, ki strup uniči.
2. Če se po vbodu pojavijo kakšne resnejše težave, ki kažejo celo na morebitno zastrupitev, na primer slabost, bruhanje, znojenje, oteženo dihanje, upočasnjen srčni utrip, omotičnost, pa morate takoj poiskati zdravniško pomoč.

Kaj pa storimo, če srečamo škorpijona?

Pik škorpijonov v Sloveniji ni smrtno nevaren.

V primeru pika na to mesto položite ledene obkladke. Po potrebi obiščite zdravnika.

Želimo vam seveda čim manj takšnih poletnih nevarnosti. Kljub temu seveda nič ne škodi, če veste, kako ravnati, če se zgodijo.

Uživajte v poletju!

Tanja Mojzer
Foto: Epa in Bobo

SLONTASTIČEN POZOR!