Zamenjaj, prodaj, podari, kupi!

15. 5. 2014

Zakaj bi kupovali nove stvari, če pa ima nekdo ravno to, kar vi morda potrebujete? Bolšji sejmi so za menjavo, nakup ali prodajo več kot idealno mesto.

Otroški bolšji sejem lahko skupaj s starši obiščete v nedeljo, 18. maja 2014. Potekal bo na Tržnici Moste, od 9.30 do 13.00 ure.

Sejem poteka že 15. leto zapored in prinaša ogromno koristi mladim družinam, otrokom in staršem, ki želijo zamenjati, prodati ali podariti različne stvari, namenjene otrokom in mladim.

Sejem nudi tudi možnost spoznati tiste ljudi, ki jih potrošništvo ne zanima.

Bolšji sejmi so prostor za menjavo, nakup, prodajo, oddajo rabljenih stvari, namenjeni so pa tudi druženju in izmenjavi mnenj. Bolšji sejmi so prostor za menjavo, nakup, prodajo, oddajo rabljenih stvari, namenjeni so pa tudi druženju in izmenjavi mnenj.

Bolšji sejem podpira ideje trajnostnega razvoja, medsebojne izmenjave idej, znanja in dobrin. Podpira tudi enake možnosti za vse otroke, zato vedno znova nudi veliko zanimivih otroških ustvarjalnic in mladinskih delavnic, matematične igrarije in druge oblike druženja.

Delavnice bodo potekale od 10. do 12. ure. Vstopnine seveda ni!

Za vse zaskrbljene starše, ki ne vedo, kateri vzgojni vzorci zares »primejo«, je organizirana tudi Klepetalnica, ki jo vodi Mojca Volk.

Poglejmo malce v zgodovino - Sezamov bolšji sejem praznuje že 15. obletnico delovanja

Letos mineva že petnajst let, odkar je vsako tretjo nedeljo v mesecu skozi vse leto, tudi pozimi, ko je mraz, na sporedu - Sezamov otroški bolšji sejem. To je oblika dela z otroki, starši in družinami, ki se dogaja enkrat mesečno na Tržnici v Mostah v Ljubljani (predtem pa je gostoval na Tržnici v Šiški). Sejem želi pomagati družinam, da vzpostavijo stike med seboj in tisto nujno komunikacijo, ki je potrebna, da se ustvarijo mreže med ljudmi. Sezamov sejem je v bistvu ena izmed takšnih socialnih mrež, ki so v podporo družinam.

Organizatorji sejma opažajo, da so mladi starši danes zelo izolirani, da se ne družijo veliko, da ne poznajo več veliko ljudi v soseski, v kateri stanujejo ali sosede in sorodnike, ki bi jim priskočili na pomoč. Dejstvo pa je tudi, da se vrednote medsebojne pomoči, empatije, medsebojnega sodelovanja in druženja otrok iz različnih socialnih okolij bolj ali manj ocenjujejo kot stvar preteklosti kot nekaj tradicionalnega, nekaj, kar v sodobni družbi ni več moderno.

Namen organizatorjev bolšjega sejma je ohraniti prav te stare vrednote, ki so civilizacijske, in jih povzdigniti na raven vsakdanjega. Tako postane sejem – bolšjak – mesto za srečevanje, spoznavanje, dobro počutje, vključevanje, preganjanje dolgčasa, druženje, izmenjave dobrin in idej med starši, mamami in očeti, otroki, mladimi, varuškami in varuhi, šolskimi delavci, umetniki in drugimi.Poudarek ni samo na tem, da ljudje pridejo, da si izmenjajo predmete in da kaj poceni kupijo, ampak da preživijo lepo nedeljsko dopoldne, sproščeno nedeljo.

Skozi leta so organizatorji razvijali nov smisel sejma: kako povezati ljudi, kako sodelovati, kako propagirati vrednote trajnostnega razvoja, varovanja narave, reciklaže, zato da se zaščiti narava, in odpira nova polja sodelovanja na sejmu. To je pomembno ne le za otroke, temveč tudi za starejše in njihovo vključevanje v različne dejavnosti. Pomembno pa je tudi, kako mladim omogočiti prostovoljno delo, kjer mladi spoznavajo vztrajnost in potrpežljivost.

Bistvo bolšjega sejma je tudi, da otroci sami spoznavajo vrednost predmetov, vrednost stvari, ki so jih njihovi starši kupili zanje, vrednost igračk, knjig, oblačil, obutve in vsega, s čimer so obkroženi. Gre za to, da spoznavajo vrednost denarja. Ob prodaji ali izmenjavi stvari otroci spoznavajo, koliko je posamezna stvar vredna in kaj več pomeni: ali če nekomu podarijo igračo ali če jo prodajo in kaj si za to lahko kupijo kaj drugega.

T. M.
Foto: Sezam in BoBo

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.