Piškotek - za mame in hčerke

11. 5. 2014

Očarljiva in srčno topla zgodba izpod peresa avtorice uspešnic Jacqueline Wilson spregovori o pogosto skritih stvareh v družini, nakaže pa tudi rešitev iz zagat, v katerih se znajdejo tako otroci kot njihovi starši.

Lepa Piškotek ne izstopa in je plašna, vsa dekleta na njeni šoli pa so neverjetno samozavestna in domišljava, so sporočili iz založbe Sanje. Njeno ime se jim zdi smešno in izmislile so si nov vzdevek zanjo – Grda! Vendar pa Lepo še huje od norčevanja iz nje na igrišču prizadene zlonamerna kritika njenega očeta. Lepa in njena mama živita v strahu pred Očkovimi besnimi izpadi. Ti izbruhnejo, kadar prekršita katero izmed njegovih dlakocepskih hišnih pravil, predlagata kaj "trapastega", na primer, da bi imeli domačega ljubljenčka, ali ko Lepa noče obleči česa, kar ji je kupil. Toda mama Lepo obožuje in išče načine, kako jo osrečiti kljub vsemu vpitju v hiši. Skupaj si najdeta nov konjiček – peko piškotov – in porodi se veliko boljši vzdevek za Lepo.

Angleška avtorica v romanu Piškotek na odličen način tako z vidika otroka kot tudi staršev prikazuje tiho, predvsem psihično nasilje v družini. Knjigo priporočam tako mlajšim bralcem, ki bodo zagotovo prepoznali vzorce, v katerih so se morda znašli tudi sami, ter tudi njihovim staršem, ki bodo ravno tako prepoznali številne napake, ki jih delajo vsakodnevno, so o knjigi zapisali v reviji Smrklja.

Foto: Založba Sanje

S. B. L.