Križevniška ulica zelena in pesniška

28. 4. 2014

Križevniška ulica, ob kateri stojita Mini teater in azijska restavracija Shambala, je v teh dneh dobila novo pesniško in zeleno podobo.

V teh pomladnih in prihajajočih poletnih dneh bo sprehod po njej zato še zanimivejši.

Poročali smo že, da je na Križevniški ulici v teh dneh potekal Kosovelov pesniški maraton. To pa tudi ni vse - na dan pred maratonom je celotna ulica oživela in takšna bo ostala tudi v prihajajočih dneh. Klopi so potiskane z verzi Kosovelovih pesmi, ob njih pa ne manjka zelenja v samokolnicah in koritih ter verzov tudi na kamenju.

Križevniška ne bo v teh pomladnih in prihajajočih poletnih mesecih prav nič dolgočasna ulica. Križevniška ne bo v teh pomladnih in prihajajočih poletnih mesecih prav nič dolgočasna ulica.

Kosovel je bil pesnik, ki je ustvarjal tako za otroke kot odrasle. Zato seveda na klopeh ne manjkajo verzi iz pesmi za otroke. Grafično jih je oblikovala Toni Soprano. Jih poznate? Naj jih nekaj naštejemo: Sonček boža, Medvedi in medvedki, Burja, Prošnja, Večer, Deček in sonce.

Kosovel je ustvarjal tako za otroke kot odrasle. Kosovel je ustvarjal tako za otroke kot odrasle.

Za izbor Kosovelovih pesmi je poskrbel direktor Mini teatra, Robert Waltl, za oblikovanje napisov v samokolnicah pa Rosana Knavs.

Kako sta povezana Srečko Kosovel in Križevniška ulica?

Srečko Kosovel, ki bi letos praznoval 110. rojstni dan, je nekaj časa živel prav na Križevniški ulici (Križevniška 8, če smo zelo natančni). Tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil.

Zato mu letos posvečamo eno najlepših ulic slovenske prestolnice, kjer so njegove pesmi 23. aprila, na mednarodno Noč knjige, odmevale tudi v živo na Kosovelovem maratonu. Soustvarjali so ga dramski igralci (Polona Vetrih, Olga Kacjan, Jernej Kuntner, Vladimir Jurc, Marko Simčič, Neva Jana Flajs, Alenka Pirjevec, Suzana Grau, Neda Bric, Marjuta Slamič, Miha Nemec, Damjana Černe, Uroš Potočnik, Maja Blagovič, Jadranka Tomažič in drug), člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije in študenti AGRFT-ja.

Med sprehodom po Križevniški lahko odslej naprej prebirate Kosovelove pesmi. Med sprehodom po Križevniški lahko odslej naprej prebirate Kosovelove pesmi.

Križevniške klopi so že nekaj let prepletene z umetnostjo

Klopi na Križevniški ulici so bile najprej opremljene z imeni Križevnikov, ki so tukaj živeli in ustvarjali, lani so bili na njih citati postdramskih predstav Mini teatra, letos pa jih krasijo torej verzi iz pesmi Srečka Kosovela. 

Kosovelove samokolnice na Križevniški ulici pred Mini teatrom.Kosovelove samokolnice na Križevniški ulici pred Mini teatrom.

Skozi Kosovelove besede pa dajejo poseben pečat Križevniški tudi samokolnice. Lani so bile opremljene s citati otroških predstav Mini teatra bodo letos pa lahko iz njih prebirate otroško poezijo Srečka Kosovela. Pod  oblikovanje napisov na samokolnicah se podpisuje Rosana Knavs.

Klopi na Križevniški ulici z napisi Kolovelovih pesmi. Klopi na Križevniški ulici z napisi Kolovelovih pesmi.

Tudi kamni so pesniško obarvani. Tudi kamni so pesniško obarvani.

Tanja Mojzer
Foto: Janina Žagar

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.