Križevniška ulica vabi!

20. 4. 2014

Križevniška ulica v Ljubljani, pripravlja poseben dogodek, na katerem bo še posebej aktiven Mini teater, ki je prav tako del Križevniške ulice. Dogodek se bo odvijal v sredo, 23. aprila od 18. ure naprej.

Na Križevniški ulici so že nekdaj živeli številni umetniki, literati ter poeti, na katere smo v Sloveniji zelo ponosni. Med njimi je tudi znan slovenski pesnik, Srečko Kosovel. Ravno med časom bivanja na Križevniški so nastale njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil.

Nekaj del Srečka Kosovela. Nekaj del Srečka Kosovela.

Zato bo 23. april na Noč knjige, po celodnevnem sajenju zelenja in cvetja na Križevniški ulici, ki bo prav na ta dan ponovno zaživela še lepša kot doslej, ter ureditvi Kosovelovih citatov v več jezikih, na uličnih klopeh, potekal poseben maraton Kosovelovih pesmi. Prisluhnili mu boste lahko med 18. in 19. 30 uro.

Ob 17. uri pa bo uradna otvoritev Križevniške. Otvoril jo bo ljubljanski župan Zoran Jankovič, podžupan Janez Koželj ter veleposlaniki.

Od 18. ure naprej bo zanimiva glasba in dogajanje

Glasba na otvoritvi Križeniške ulice seveda ne sme manjkati. Po začetku bomo slišali skladbo Dež nad oljkami (Fake Orchestra). Po Kosovelovem maratonu, kjer bo recitatorje na kitari spremljal Vid Polončič Ruparčič (The Toronto Drug Bust), pa bo ob druženju, pršutu in teranu na vrsti album Dekleva (gre za projekt uglasbene poezije Milana Dekleve z Igorjem Leonardijem in Ano Vipotnik).

Na Križevniški bodo tudi nove klopi

Za vse Ljubljančane, stanovalce, obiskovalce, turiste, sprehajalce, popotnike, radovedneže in raziskovalce slovenske prestolnice bodo nove zgodbe pripovedovale tudi križevniške klopi. Lani opremljene s citati postdramskih predstav Mini teatra bodo letos posvečene poeziji Srečka Kosovela, ki letos praznuje 110. rojstni dan.

Še nekaj besed o Srečku Kosovelu

Srečko Kosovel je znan slovenski pesnik, kritik in publicist. Rodil se je 18. marca 1904 v Sežani, umrl pa je 27. maj 1926 v Tomaju. Ustvaril je mnogo del, med njimi jih je bilo precej namenjenih tudi otrokom in mladim.

V pesmih za mladino srečamo Kosovela v manj dramatični luči, omenjal je sonce, predstavljal pogled na drobne, preproste stvari iz vsakdanjega življenja ali živali, kar je otrokom še posebej blizu. Bil je kot nežen opazovalec narave, ki se rad igra, miruje, njegovo srce se odpira pred nami in v njem je veliko več svetlobe. Je otrok kraške zemlje, njenih borov in brinja. Naslovi nekaterih njegovih otroških pesmi so: Naša bela mačica (Sonček boža tačice), Sultanček na vlaku, Medvedi in medvedki, Vrabček zoblje, Polhi, Deček in sonce, Brinjevka, Škrat Dobrošin, Kje?, Otrok s sončnico, Burja, Prošnja, Dete na travi, Marjetice, Naš prašiček, Močeradek, Polh v jeseni, Večer, Pasja vera, Stoji sredi polja, Vožnja, Na večer, Kadar otrok spava, Danuška, Mravljica, Pesem s Krasa, Hišica, ki je pod klancem, Vas za bori, Po nevihti, Odpeljali so kozlička, Polno pest, Starka za vasjo, Mati bere, Mati čaka, Drevesa v dolini, V sivem jutru, Pesem št. 1, Cvetje na oknu.

Poznate katero od Kosovelovih pesmi tudi vi? Katera vam je najljubša? Pišite nam na bansi@rtvslo.si.

Sicer pa, kot rečeno, vabljeni, skupaj s starši na Križevniško ulico, 23. aprila, kjer bo ves dan zabavno, kreativno in poučno. Kosovel maraton pa se prične ob 18. uri.

T. M.
Foto: BoBo in vabilo

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.