Hitro, hišna opravila čakajo!

19. 9. 2013

Jeseni ne bomo mogli več toliko časa preživeti zunaj, a predlagamo drugačno - in hkrati zelo koristno - obliko razgibanja. To je pomoč pri gospodinjskih opravilih!

Kdaj ste nazadnje priskočili mamici ali očku na pomoč, da se je vaše stanovanje ali hiša svetila kot nova, ali pa ste le pospravili kup perila, ki se je že dolgo nabiral na kavču? Mislite, da ste za hišna opravila še premajhni? Nikakor ne! Pospravljanje je lahko prav tako zabavna igra kot zlaganje kock, odnašanje smeti pa lahko postane prava tekma z ogromno smeha. Le na pravi način se je treba teh opravil lotiti. Slaba volja prepovedana!

Katero opravilo je vaše najljubše? Za številne je to pomoč pri kuhanju ali peki. Seveda niste premajhni - mami naj vam k pultu pristavi stol, zaviha rokave in nadene predpasnik - in zabava se lahko začne. Lahko pomagate oprati sadje in zelenjavo, zmešati testo, razbiti jajce ali le znesti na kup vse sestavine. Ko bo začelo dišati s štedilnika ali iz pečice, bo vaš trud poplačan. Ko boste jed, pri kateri ste sodelovali, tudi postregli na mizo, pa boste deležni ogromno pohval, nagrajen bo tudi vaš želodček. Poskusite!

Slaba stran priprave kosila ali drugega obroka pa je to, da ostane kup umazane posode, ki čaka na pridne roke, da jo pomijejo ali pa vsaj zložijo v pomivalni stroj. Številni otroci se radi igrajo z vodo, in pomivanje posode ni nič drugega kot to. Poleg tega je v detergentu veliko mehurčkov, ki jih lahko lovite in opazujete, kako izginjajo med prsti. Le pomagajte pomiti posodo - če se boste morali potem preobleči od glave do peta, nič hudega! Kdor dela, se tudi umaže.

Tla se hitro umažejo, saj od zunaj v hišo prinesemo zemljo, travo in prašne delce, zato vaši starši zagotovo pogosto pometajo, kajne? Presenetite jih in jim priskočite na pomoč. Lahko jih prosite, da vam kupijo majhno metlo in smetišnico, saj je tista velika precej nerodna za vaše male rokice.

Lahko pa jih opazujete pri sesanju in poskusite smeti posesati tudi vi. Nič lažjega kot to.

Zagotovo ste že kdaj slišali mamico, da se je pritoževala, koliko umazanih oblek se je nabralo in koliko pranja ter likanja jo čaka. Čisto perilo ji lahko pomagate zlagati tudi vi, pravzaprav iz tega opravila lahko naredite zabavno igro. Tekmujte, kdo prej najde pare nogavic ali kdo perilo prej pospravi v omaro. Lahko se tudi razdelite v dve ekipi in tekmujete v hitrosti in spretnosti ...

Večji otroci lahko pomagate tudi pri likanju preprostejših kosov perila, na primer robcev, a bodite res previdni, da se ne opečete!

Lahko pa oprano perilo pomagate le obesiti, ščipalke so pri otrocih zelo priljubljene. Da vam ne bo postalo dolgčas, si ob tem lahko prižgete glasbo in ob obešanju na hitro še zaplešete. Pa ste združili prijetno s koristnim.

Smeti se kar naprej nabirajo, zato jih je treba odnesti v smetnjak. V zadnjem času skoraj vsa gospodinjstva odpadke ločujejo, kar pomeni, da dajejo biološke stvari na en kup, plastiko na drug in preostale odpadke na tretjega. Da odpadkov ne bi zamešali, so različne barve tudi smetnjaki, ki jih izpraznijo smetarji in nato odpeljejo na zbirališča odpadkov. Ali veste, v smetnjaku katere barve se zbirajo ostanki hrane? Pa embalaža od jogurtov in čistil? Steklo? Papir?

Eno izmed osnovnih hišnih opravil je tudi brisanje prahu. Potrebujete le čistilo in krpo, s katero prah pobrišete. Razdelite si delo - starši ali starejši brat ali sestra naj pobrišejo prah z višjih omar in polic, vi pa prevzemite mize, stole ali nižje omare. Če boste brisali natančno, boste hitro opazili razliko: pohištvo se bo kar svetilo od čistoče, sobo pa bo zajel prijeten vonj.

In če znate že vsa zgoraj našteta hišna opravila, smo prepričani, da nobeno jutro, ko se zbudite, ne pozabite postlati svoje postelje. Je tako?

Gospodinjska opravila so lahko zabavna, če se jih lotite na pravilen način. Saj vam ni treba pomagati celo uro, pospravite le svojo sobo ali določen del stanovanja.

Po opravljenem delu boste vi ponosni, ker ste pomagali, starši pa vas bodo pohvalili in morda tudi nagradili. Ker ste nase prevzeli nekaj dela, pa bodo imeli tudi več časa za igro z vami.

A. P. J.
Foto: www.freedigitalphotos.net