Ste za preteklost pod mikroskopom?

13. 2. 2018

V Narodnem muzeju Slovenije je na ogled zelo zanimiva razstava z naslovom Preteklost pod mikroskopom. Zanimiva je zato, ker je zasnovana kot interaktivni naravoslovni laboratorij v obliki pestrih zgodb. Razstava je na ogled do 30. aprila 2018.

Predstavljene so rešitve ugank, ki nam jih zastavljajo muzejski predmeti in ki smo jih odkrili s pomočjo različnih raziskav.

Odvzem vzorcev za metalografske analize z jeklene plošče, izkopane na Kozlovem robu nad Tolminom. Odvzem vzorcev za metalografske analize z jeklene plošče, izkopane na Kozlovem robu nad Tolminom.

Vas zanima, koliko je stara neandertalčeva piščal iz Divjih bab, najstarejše glasbilo na svetu? Veste, kako je bil narejen srednjeveški top, kakšen obraz je imel zadnji Celjski grof Ulrik II. in kakšen zaklad se je skrival v zakopanem keramičnem loncu pri Drnovem?

Muzejski predmeti skrivajo različne zgodbe, ki jih moramo odkriti, če želimo spoznati, kakšen je bil svet in življenje v njem v preteklosti. Nekatera vprašanja so zelo zapletena, zato je z metodami humanističnih ved težko poiskati odgovore. Da bi jih našli, so se med seboj povezali fiziki, kemiki in drugimi naravoslovci, ki so pomagali poiskati rešitve.

Delo s prenosnim instrumentom NIR.Delo s prenosnim instrumentom NIR.

T. M.

Foto: Narodni muzej

SLONTASTIČEN POZOR!

Bansi je v naši slovenski največji v gumbarni Dolejši skuhal gumbe.
Kako?