Kozjansko jabolko, si kislo ali sladko?

12. 10. 2017

V Podsredi na Kozjanskem je drugi konec tedna v oktobru potekal že 18. praznik kozjanskega jabolka. Gre za prireditev, na kateri se seveda vse vrti okrog jabolk. Kozjanski park je namreč zaščiteno območje, kjer uspevajo stare slovenske sorte jabolk. 

Prireditev je letos obiskalo okrog 16.000 ljudi, kar je resnično ogromno. Zelo dobro pa so bili obiskani tudi dogodki, ki so bili na sporedu že pred samim Praznikom kozjanskega jabolka (pohod po Kozjanskih sadovnjakih, 5. Aškerčev večer, ki je bil letos posvečen Svetlani Makarovič, odprtje razstave Stare sorte jabolk in Metulji Kozjanskega.

Na prireditvi je bilo več kot 140 stojnic, 170 razstavljavcev in okrog 300 nastopajočih.Na prireditvi je bilo več kot 140 stojnic, 170 razstavljavcev in okrog 300 nastopajočih.

Sočnih jabolk seveda ni manjkalo. Sočnih jabolk seveda ni manjkalo.

Sožitje - Kozjanski park vsako leto ob Prazniku kozjanskega jabolka podelijo trem upravičencem. Letos so to Osnovna šola Bistrica ob Sotli, darilna embalaža Kunej, Marinka Lesjak in Kmetija Ivanc. 

Peka jabolčnega zavitka za naziv štrudlmojstr/ca, ki sta ga letos osvojili dijakinji Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Tatjana Terbovc in Tjaša Rakef. Tudi drugo in tretje mesto so osvojili dijaki in sicer drugo mesto dijakinji Izobraževalnega centra Piramida Maribor in tretje mesto dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.Peka jabolčnega zavitka za naziv štrudlmojstr/ca, ki sta ga letos osvojili dijakinji Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, Tatjana Terbovc in Tjaša Rakef. Tudi drugo in tretje mesto so osvojili dijaki in sicer drugo mesto dijakinji Izobraževalnega centra Piramida Maribor in tretje mesto dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.

Na tekmovanju v najdaljšem olupku iz jabolka ni bilo nobenih presenečenj. Kot že nekaj let zapored je zmagal Martin Magdalenc. Uspelo mu je narediti olup iz jabolka, ki je meril 393 cm. Njegov rekord iz leta 2013 znaša 540 cm.Na tekmovanju v najdaljšem olupku iz jabolka ni bilo nobenih presenečenj. Kot že nekaj let zapored je zmagal Martin Magdalenc. Uspelo mu je narediti olup iz jabolka, ki je meril 393 cm. Njegov rekord iz leta 2013 znaša 540 cm.

Razstava jabolk. Razstava jabolk.

Kateri zavitek bo najslastnejši? Kateri zavitek bo najslastnejši?

Na razstavi gob, ki jo je pripravilo Gobarsko društvo Kozjansko - Kozje, je bilo 141 različnih gob.

Rekreacijskega teka na grad Podsreda se je udeležilo devet  pogumnežev. Družabno kolesarjenje z jabolko na kolo pa je privabilo 19 kolesarjev.

T. M.

Fotografije: arhiv Kozjanskega parka,

SLONTASTIČEN POZOR!