Vse najboljše, sorodniki sloni!

12. 8. 2017

Ste vedeli, da je danes svetovni dan slonov?

To pomeni, da bi si lahko Bansi privoščil kos slastne torte, potem pa še super slonastično prho!

Zakaj so takšni svetovni dnevi pomembni?

Čeprav gre za priljubljene in spoštovane živali v kulturah širom po svetu, so tako afriški kot azijski sloni ves čas na robu preživetja. Ogroža jih nezakonit lov zaradi slonovine, mesa in kože, pa tudi izguba in razdrobljenost življenjskega prostora, zaradi česar pogosteje prihaja do sporov s človekom. A po zaslugi posameznikov, ki prispevajo svoje znanje, čas, ljubezen, trud in sredstva, obstajajo organizacije, ki si prizadevajo za ohranitev slonov in njihovo splošno dobrobit.

V družino slonov spadajo tri še živeče vrste, ki pa jim grozi izumrtje, to so afriški gozdni slon, afriški savanski slon in azijski slon, ki je znan tudi kot indijski slon. Včasih je bilo na svetu še več vrst slonov, ki pa so izumrle do zadnje ledene dobe, ki se je končala pred približno 10.000 leti. Sloni so rastlinojede živali, največji del njihove prehrane predstavlja okoliško rastlinstvo. Hrano naberejo z rilcem, ter si jo odnesejo v gobec. Njihov drugi par sekalcev je dosti večji od preostalih zob. Ta par zob, okla slon uporablja za razkopavanje in odmikanje ovir, pri afriških slonih pa lahko zrastejo do dolžine treh metrov in tehtajo neverjetnih 900 kilogramov.

Dan slonov praznujejo tudi v ZOO Ljubljana

V Živalskem vrtu Ljubljana so za današnji poseben dan pripravili kup zanimivih in zabavnih aktivnosti. Popoldan med 16. in 17.30 bodo izdelovali ogromne igrače za slonico Gango. Ob 17.30 si lahko ogledate trening Gange, med treningom boste o njej izvedeli še kakšno zanimivost, recimo, koliko hrane poje na dan, kdaj in kako spi in podobno, ob 17.45 pa bo za nagrado dobila tisto ogromno igračo, ki bo izdelana posebej zanjo.


Slonica Ganga je največja dama Slovenije
Zato, če bi radi o njej izvedeli kaj več, ste vabljeni v ZOO med 16. in 18. uro, ko bodo na sporedu naslednje zanimive in poučne tematike:
Biologija slona.
Prikaz slonjega iztrebka.
Prikaz celodnevne količine vode in obroka Gange.
Prikaz velikosti in teže Gange.
Prikaz igral, ki jih uporablja Ganga.

V tem času, torej med 16. in 18. pa za mlade, majhne in velike pripravljajo tudi ustvarjalne delavnice:
Izdelava naglavnega obroča s slonjimi uhlji.
Izdelava slonje obrazne maske.
Izdelava papirja iz slonjega iztrebka.

Tudi brez igre ne bo šlo. Kaj se boste igrali med 16. in 18. uro?
Kako deluje trobec
Slonji spomin
Sestavljanka slon
Podobnosti in razlike med sloni

Na fotografijah je slonica Ganga, ki je pri nas ambasadorka slonov v divjini in ki jo boste lahko danes še bolj podrobno spoznali.

Foto: Petra Hrovatin

mp