Zabavna matematika v kuhinji!

14. 3. 2017

Matematika ni le šolski predmet, ampak nas dejansko spremlja v vsakdanjem življenju. Lahko je seveda tudi še kako zabavna, če si to le dovolimo. Poglejmo nekaj primerov, kako lahko otroci z njo uživajo v kuhinji. 

 Otroci morda vidijo matematiko le kot štetje oziroma 40-minutni šolski predmet. Če pa želimo, da razmišljajo kot pravi matematiki, jo je treba razumeti širše in predvsem postaviti v resničen svet. Kamor koli namreč gremo, smo obkroženi z matematiko. 

Nakupovanje živil in kuhanje so same po sebi matematične dejavnosti. Kot odrasli velikokrat pozabljamo, kako pogosto dejansko uporabljamo meritve, štetje, sortiranje in podobne veščine, ki jih naši otroci šele razvijajo. 

Naj ugibajo, koliko kosov kruha je potrebnih, da naredimo tri sendviče. Naučite jih, kako se bere recept, in ko bodo postali starejši oziroma vešči, jim predlagajte, da izračunajo sestavine za dvojni recept ali njegovo prepolovitev. Naj poskušajo tudi ugotoviti, koliko palačink bo nastalo iz testa. 

Otroci naj preštejejo palačinke, da si bodo lahko predstavljali, koliko testa je potrebnega za določeno količino. Otroci naj preštejejo palačinke, da si bodo lahko predstavljali, koliko testa je potrebnega za določeno količino.

Organizacija: 

Po prihodu iz trgovine naj vam otroci pomagajo sortirati nakupljene stvari - naj ugotovijo, kaj spada v hladilnik, kaj v kuhinjsko omaro in kaj v kopalnico. Ločijo naj tudi sadje od zelenjave, pijače, pločevinke in podobno. Malce starejši otroci lahko pomagajo že pri načrtovanju obrokov in pri sestavi nakupovalnega seznama. 

Otrokom pokažite recept, nato pa naj sami izmerijo sestavine Otrokom pokažite recept, nato pa naj sami izmerijo sestavine

Povzeto s strani PBS parents. 

T. M.
Foto: Pixabay